Ny skeppssättning vid Ales stenar

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Ales stenar, som är en av Nordens största skeppssättningar, har fått ett litet syskon.

Det var när marken runt fornmonumentet undersöktes med hjälp av ny teknik som forskarna hittade något som de tror är ytterligare en skeppssättning.

Det är en mycket mindre, som en jolle jämfört med Ales stenar, och ligger på ungefär en halvmeters djup utanför den berömda skeppssättningen i skånska Kåseberga.

Den nya upptäckten presenterades på en konferens i Lund i förmiddags.

När upptäckten gjordes använde man sig av markradar och magnometerundersökning. Ett område på flera hundra kvadratmeter rutades in och undersöktes i stort sett centimeter för centimeter ner till en och halv meters djup, ungefär som med ett ekolod.

Tekniken finns redan i några länder. Förhoppningen är nu att Sverige ska utveckla den så att den kan gå på export.

Vitsen med den nya tekniken är att arkeologerna slipper gräva. De kan först undersöka marken och sedan gräva där de vet att det finns något intressant.

-Det är både tidsödande och kostsamt att genomföra arkeologiska utgrävningar. Med den här prospekteringstekniken så kan vi, utan att förstöra lämningarna, undersöka ganska stora ytor och få tämligen goda resultat av det, säger Kennet Stark, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet, till Rapport.

Fakta om Ales stenar

• Ales stenar består av 57 stenar, som väger mellan 500 och 1 800 kilo vardera.

• Skeppssättningen är 67 meter lång och 19 meter bred.

• Den betecknas som en av Nordens största skeppssättningar.

• Sådana har förekommit under två tidsepoker, dels under sen bronsålder (cirka 3 000-2 500 år sedan) och dels under yngre järnålder (1 000-1 500 år sedan).

• Det troliga är att Ales stenar härstammar från yngre järnålder, enligt Riksantikvarieämbetet.

Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.