Ny statistik: Över 3 000 döda i covid-19 från äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från Socialstyrelsen, som SVT Nyheter tagit del av, visar att 73 procent av alla dödsfall till följd av covid-19 i Sverige har drabbat personer med äldreomsorg.

– Det beror på att de som bor på särskilda boenden är de allra mest utsatta vi har i vår befolkning. De är de äldsta och har ofta kroniska sjukdomar. De bor också på ett sätt som medför en risk, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har 3 002 personer som bodde på äldreboende och 1696 personer med hemtjänst avlidit i covid-19 enligt Socialstyrelsens statistik för perioden 1 mars till 23 november.

– Det här är ett fenomen som vi ser i alla länder som har en stor spridning, det är just i de här grupperna som dödligheten blir väldigt hög, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

”Kommer att se fler dödsfall”

Statistiken visar också att dödsfallen kopplade till äldreomsorgen har fortsatt under hösten. Sedan den första oktober har 363 personer med äldreomsorg avlidit till följd av covid-19.

– Nivåerna nu ligger betydligt mycket lägre än i våras, men det är jättesvårt att bedöma hur utvecklingen blir framöver. Vi kommer att se fler dödsfall utifrån hur smittläget ser ut på de särskilda boendena, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

SVT har sedan pandemins start granskat hur coronakrisen slagit mot äldreomsorgen. Vi har bland annat kunnat berätta om bristen på skyddsutrustning, hur smittan tog sig in och överdödligheten på landets äldreboenden.

Allvarlig kritik från IVO

På tisdagen presenterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) första delen av sin granskning av äldrevården. Kritiken var förödande. 

– IVO har konstaterat att lägstanivån är för låg i alla regioner. Därför måste kvalitén lyftas där det finns brister, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

Det är dock inte besöken till äldreboendena som är den stora orsaken till de höga dödstalen enligt Anders Tegnell. 

– Vårt intryck är att besöken står för en väldigt liten del av introduktionen av smitta på boenden. Ibland går det inte att veta, men nästan alltid där det går att veta så är det tyvärr personal som har fört med sig smittan in, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.