Marjan Alibabai Laki förlorade sin mamma som bodde på ett äldreboende som har haft en hög överdödlighet under coronapandemin. Foto: Emil Larsson

SVT granskar: 30 procent överdödlighet på landets äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har sagt att man inte ser någon uppseendeväckande överdödlighet på äldreboenden under coronapandemin. SVT:s kartläggning visar något annat.

Det är glest med människor på kyrkogården i Solna. Coronapandemin har förändrat formen för hur vi är vana att begravningar ser ut. Men för Marjan Alibabai Laki är det viktigt att ta farväl av sin mamma på plats.

– Hon var bara 76 år, hon var pigg och hade så mycket vilja för livet. Hon var envis och kämpade till sista sekund, det såg jag på hennes ögon.

Marjans mamma Shokat Eghtedari är en av 13 personer som har dött i sviterna av covid-19 på äldreboendet Persikan i Kista i Stockholm. Persikan är ett av de boenden som sticker ut när SVT har undersökt överdödligheten på landets äldreboenden under coronapandemin.

– Jag kan lova att jag och min personal har gjort allt vi har kunnat, säger Elisabet Keussen, vd på Kavat vård som driver Persikan.

Den svenska coronastrategin har kritiserats för att inte ha lyckats skydda äldre och sköra – och den senaste tiden har dödstalen på äldreboenden blivit en brännande fråga. Men Thomas Lindén på Socialstyrelsen har tonat ner diskussionen om dödstalen och bland annat sagt att det är ”snarlikt varje år”.

Granskning visar: 30 procent överdödlighet

Med hjälp av data från söktjänsten Ratsit har vi kartlagt överdödligheten under några av de mest intensiva coronaveckorna genom att jämföra med ett genomsnitt för motsvarande period tidigare år.

SVT:s granskning visar en överdödlighet på närmare 30 procent för äldreboenden i hela landet. Tittar vi specifikt på region Stockholm, som har varit hårt drabbat under coronapandemin, är överdödligheten 100 procent. Statistiken säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den ger en indikation på var smittan har slagit till.

Vi ser runt 40 äldreboenden runt om i landet som sticker ut extra mycket och där dödligheten har mer än fördubblats – läs mer här.

Socialstyrelsen bekräftar

När SVT går igenom Socialstyrelsens egen statistik ser vi en överdödlighet på 40 procent under samma period som vi har undersökt. Något myndigheten nu bekräftar.

– Vi vet att en svår pandemi har dragit över oss och vi vet att vi inte har något vaccin som vi har vid vanliga influensaepidemier. Med tanke på det får man ändå se att vi med de åtgärder vi vidtagit till stor del har lyckats skydda de äldre, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.