Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet. Foto: Emil Larsson

Epidemiologen: Därför är det viktigt att titta på överdödlighet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges äldreboenden har en tydlig överdödlighet under coronapandemin. Men vad kan man egentligen dra för slutsatser av det? Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet, förklarar.

SVT Nyheter har kartlagt överdödligheten på landets äldreboenden under de mest intensiva coronaveckorna. Vi har bland annat kunnat visa vilka boenden som sticker ut, vilka regioner som är hårdast drabbade och skillnader mellan kommunala och privata aktörer.

Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska Institutet, har tillsammans med sina kollegor tittat närmare på den totala dödligheten under våren och jämfört med ett genomsnitt för tidigare år. Deras slutsatser överensstämmer i stort med SVT:s kartläggning.

– Vi ser väldigt tydligt att det från vecka 14 finns en tydlig överdödlighet, säger hon.

Varför ska man titta på överdödlighet? Och hur kan pandemin påverka medellivslängden? Hör Karin Modig i klippet ovan.

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet