Ny strategi mot hedersvåld försenad – ”Jag är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en nationell strategi mot hedersvåld mot barn. Det är regeringen och samarbetspartierna överens om. Redan i höstas skulle en utredare ha börjat jobba, men fortfarande är arbetet inte igång.

– Jag är besviken, säger Juno Blom (L).

Budskapet var tydligt. Arbetet mot hedersvåld bedrevs i ”stuprör” och myndigheterna var för dåliga på att samverka. Därför behövdes en ny nationell strategi mot våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, hette det i en debattartikel i Aftonbladet undertecknad av justitieminister Morgan Johansson (S) ihop med företrädare för Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet i juli i fjol.

Och tidsplanen var klar: redan ”i höst” skulle en utredare få i uppdrag att ta fram strategin.

Hedersförtryck i Sverige

Men än i dag, nio månader efter debattartikeln, har ingen utredare utsetts.

Liberalernas Juno Blom, som länge engagerat sig i frågor om hedersförtryck och som var en av undertecknarna till debattartikeln, är kritisk.

– Jag har träffat så många barn som är utsatta, och varje dag som går utan att vi tar ett helhetsgrepp leder till att barn blir kvar i utsatthet. Vi har sett till att detta kommer på plats och jag är glad åt att det är på gång men jag är också besviken på att det ska ta så lång tid. Varje dag räknas och den här strategin borde varit på plats för flera år sedan.

Hänvisar till pandemin

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin skriver till SVT att: ”Det är beklagligt att arbetet dragit ut på tiden. En nationell strategi mot våld mot barn är en högt prioriterad fråga och det är av yttersta vikt att ett lagförslag bereds skyndsamt och läggs fram på riksdagens bord så snart som möjligt.”

Ansvarig i regeringen är jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Hon förklarar förseningen med coronapandemin och framhåller att regeringen lagt fram andra förslag mot hedersförtryck.

– Men vi vill ha en långsiktig strategi på plats, det har tagit lite längre tid på grund av pandemin men nu kommer det i närtid.

Enligt vad SVT erfar kommer man att ge en utredare i uppgift att ta fram en tioårig strategi med förslag för att förebygga och bekämpa våld mot barn inklusive hedersvåld och förtryck. Utredningen ska också identifiera brister och luckor i dagens system, och lyfta fram postiva insatser och metoder i arbetet mot bland annat hedersvåld.

Utredningens förslag ska presenteras 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet