Foto: Anders Wiklund, TT

Tegnell: ”Mellan fem och tio procent bär på viruset”

Uppdaterad
Publicerad

2,5 procent av de slumpmässigt utvalda stockholmare som testades förra veckan visade sig bära på coronaviruset. Det avslöjade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen, men sade att betydligt fler än så har någon gång blivit smittade. – Vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell.

På onsdagen avslöjade Folkhälsomyndigheten en ny studie där en grupp slumpmässigt utvalda personer i Stockholm har testats för corona. Resultatet ska ge en hint om hur många personer i Sveriges hårdast utsatta region som blivit smittade och kan vara immuna.

Av de 773 personer som provtogs mellan 27 mars och 3 april testade 2,5 procent positivt för corona. Men enligt Anders Tegnell är det många fler än så som har smittats.

– Det här var så många som bar på viruset just då. Antalet som blivit smittade ligger betydligt över de här 2,5 procenten, säger Anders Tegnell.

När han får frågan om vad det kan röra sig om för procent säger han att det bara blir en vild gissning, men att eftersom personerna testades för en vecka sen och fördubblingstakten är cirka sju dagar så rör det sig om fem till tio procent som har smittats av viruset.

Vet mer imorgon

Enligt Tegnell arbetar Folkhälsomyndighetens statistiker nu på att sätta in siffrorna i olika modeller för att kunna göra en uppskattning av hur många som faktiskt fått smittan. Han hoppas att de ska kunna säga något om det imorgon.

Under pressträffen meddelades också att antalet avlidna som inrapporterats i Sverige nu uppgår till 793 personer, vilket är en ökning med 106 fall sedan i går. Totalt har 719 personer vårdats på intensiven vilket är 41 fler än i går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.