Poliser på plats efter en dödsskjutning tidigare i år i Rinkeby. Analytikerna Sven Granath vid Polismyndigheten säger att de svåruppklarade fallen blivit allt fler. Foto: TT/SVT

Allt färre mord med skjutvapen klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har sedan 90-talet blivit allt sämre på att lösa mord som skett med skjutvapen. Andra mord däremot, har polisen snarare blivit bättre på att klara upp. Det visar en ny studie från Polismyndigheten och Karolinska Institutet.

Antalet mord med skjutvapen ökar i Sverige och det är stor skillnad i hur många av de morden polisen löser jämfört med mord som begåtts på annat sätt, till exempel med kniv.

– De typiskt ”svåruppklarade” fallen har blivit fler. Det handlar om dödsskjutningar utomhus mot kriminellt aktiva män. Mord som kräver särskilda insatser och resurser, säger analytikern Sven Granath vid Polismyndigheten.

Han är en av forskarna bakom studien, ”Homicide Clearance in Sweden 1990–2013 with special reference to firearm violence”, som har tittat på uppklaringsprocenten av mord i Sverige under åren 1900-2013.

Fler dödsskjutningar inom kriminella kretsar

Antal mord utan skjutvapen som klaras upp har från 1990 legat på knappt 90 procent, alltså nio fall av tio. Siffran har ökat lite under de senaste åren.

– Det är oftare mord som är kopplade till familj- eller vänskapsrelationer, och med bättre teknisk bevisning. De är lättare att utreda, fortsätter Sven Granath.

Hur många mord med skjutvapen som polisen löser har däremot gått ner till knappt 60 procent från knappt 80 procent. Bara lite drygt hälften av skjutmorden klaras alltså upp.

– De lättuppklarade skjutvapenmorden har blivit färre över tid. Exempelvis skjutningar inomhus i miljöer som inte är kopplade till kriminella konflikter, där gärningsmännen ofta haft vapenlicens.

Ser en ljusning i Stockholm

Antalet ouppklarade mord med skjutvapen har fortsatt att öka även efter 2013 då studien slutar, enligt Sven Granath. Polisregion Stockholm lyckades exempelvis inte lösa ett enda sådant mord 2016, enligt deras egen statistik.

– Vi har haft en negativ trend i flera år i Stockholm men förra året såg vi en vändning, då omkring en tredjedel av dessa mord klarades upp. Men det är fortfarande sämre siffror idag än under perioden för vår studie.

Vad beror den senaste tidens ökade antal lösta mord på?

– Polisen har jobbat hårt med den här typen av svåruppklarade fall och flera av de gängkriminella sitter nu frihetsberövade. Det kan vara en förklaring till att det varit färre skjutningar hittills i år, säger Sven Granath.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.