Ny studie: Mobiler ger inte cancer

Publicerad

Mobiltelefoner ökar inte risken för hjärntumörer. Det hävdar forskare som granskat över 358 000 personer i Danmark under en period på 18 år.

Resultaten från studien, som är den största hittills i sitt slag, liknar de slutsatser som dragits i flera andra undersökningar de senaste åren.

Fann ingen riskökning
Forskarna, som publicerar sina rön i British Medical Journal, tittade på frekvensen av cancer i hjärnan hos mobilanvändarna men fann ingen påtaglig skillnad jämfört med personer som inte använt mobiltelefoner.

Inte ens bland dem som använt mobilerna längst, 13 år eller mer, kunde man påvisa någon riskökning.

Inget samband med hjärntumör
Inte heller kunde forskarna upptäcka någon ökad frekvens av tumörer på den sida av huvudet där användarna normalt placerar sin mobil.
Forskarna, som letts av Patrizia Frei vid Institutet för cancerepidemiologi i Köpenhamn, drar slutsatsen att det inte går att påvisa något samband mellan hjärntumörer och mobiler.

Behöver följas upp
De tillägger dock att det finns goda skäl att följa upp undersökningen längre fram för att se om det möjligen finns risker på mycket lång sikt. De förespråkar att särskild vikt läggs vid studier av personer som börjat använda mobil i mycket unga år.

TT

• Ett stort antal studier av mobiltelefonernas eventuella hälsorisker har gjorts sedan 1996.

• Misstanken om ett samband mellan mobiler och hjärntumörer hänger samman med att mycket stark elektromagnetisk strålning kan ha negativa effekter på människor.

• De flesta studier har dock inte kunnat påvisa något samband.

&bukk; Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige granskade i fjol över hundra studier och slog fast att det inte finns någon ökad risk, åtminstone inte för den som använt mobil kortare tid än tio år.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer