Ny studie: Risk för dataspelsmissbruk för barn med adhd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie från Karolinska institutet riskerar ett av tre barn med adhd-diagnos att få en osund relation till dataspel.

– Enligt studien finns en väldigt ökad risk för barn som har fått en tidig adhd-diagnos att utveckla ett datorspelsberoende, säger Lisa Thorell, forskare i klinisk neurovetenskap.

Studien bygger på frågeformulär som föräldrar till barn i mellanstadiet fått svara på gällande symtom på bland annat datorspelsberoende och skärmvanor. Cirka en tredjedel av barnen, ett sjuttiotal, har en adhd-diagnos som ställts redan i förskoleålder.

Tjugo procent visade symtom på datorspelsberoende

Enligt svarsenkäten hade tjugo procent av barnen med adhd-diagnos tydliga symtom på datorspelsmissbruk, eller så kallad ”gaming disorder”, och ytterligare tio procent av dem uppvisade så många symtom att de var i riskzonen för att utveckla dataspelsmissbruk. I kontrollgruppen med barn utan adhd-diagnos uppvisade bara cirka två procent samma typ av symtom.

Dataspelsberoende är sedan 2019 en klinisk diagnos enligt WHO och innebär att en person har tappat kontrollen över sitt spelande, vilket kan bidra till flera negativa konsekvenser. Man kan till exempel missköta skolan, hamna i konflikter med familjen och helt hänga upp sitt liv på datorspel.

Allvarliga problem vid ung ålder

– Det är ganska allvarliga problem på datorspelsberoende som barnen uppvisar vid en så tidig ålder och det tycker vi är lite alarmerande säger Lisa Thorell.

Studien från Karolinska har ännu inte expertgranskats men ett flertal internationella rapporter bekräftar sambanden mellan adhd och dataspelsberoende.

Reagerar mer på snabba belöningar

Enligt Lisa Thorell finns många förklaringar till sambandet. Bland annat reagerar barn med adhd annorlunda än andra barn på till exempel belöningar.

– De är mer fokuserade på just snabba belöningar vilket man ofta får i spel säger, Lisa Thorell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.