Foto: TT.

Ny studie om svenskarnas sexvanor

Uppdaterad
Publicerad

På vilket sätt och med vem har man sex? Hur ofta? Det är 20 år sedan det senast gjordes en så omfattande studie av svenskarnas sexvanor. Därför vill folkhälsoministern se en ny studie som kan ligga till grund för en bra hälsopolitik.

Samtidigt som hela samhället i allt från reklam och sociala medier, tycks genomsyrat av sex, är ämnet fortfarande lite skambelagt. Därför har regeringen beslutat att Folkhälsomyndigheten ska genomföra en ny befolkningsstudie om folks sexvanor. Tanken är att studien ska kunna leda till ett mer effektivt folkhälsoarbete.

– Problemet är att ofta när vi pratar om sex ur ett politiska termer, pratar vi oftast om de negativa aspekterna, som våldtäkter och sexuella trakasserier, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Allt för så samtal om sex

Gabriel Wikström konstaterar att om man inte lyfter upp det som kan vara positivt och lustfyllt riskerar det bli en skev bild och en skev debatt och fortsätter:

– Jag tror att den stora bristen idag det är att vi inte har många samtal om sex och relationer mellan vuxna och unga. Det gör att många unga, särskilt unga män, får söka sin kunskap om sex via porr som ofta är kvinnoförnedrande och ofta ger en väldigt skev bild av både relationer och sex som sådant. 

”Många som mår dåligt”

Bättre kunskap hoppas regeringen ska leda till en mer initierad samhällsdebatt, där man kan komma åt problem som är kopplade till sex. Alexandra Arneson, butikschef för en erotisk butik i centrala Stockholm välkomnar en studie om svenska folkets sexliv.

– Jag tycker det är jättebra. Det är på tiden att man tittar mera på hur vi mår med vår sexuella hälsa, och ju mer man pratar om det, desto bättre. Det är så många som mår dåligt av att sexlivet inte fungerar av olika skäl, säger Alexandra Arneson till SVT Nyheter.

Förbättrad sexualundervisning

Studien som ska vara klar 2019 hoppas kunna ge regeringen kunskaper för att kunna diskutera sex i ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt.

– Det viktigaste är ju sedan vad man gör med resultatet, att det faktiskt kan resultera i politiska reformer säger Gabriel Wikström som tror att studien till exempel kan vara grund till en förbättrad sexualundervisning i skolan och bättre sexualrådgiving inom hälso-och sjukvården.

– Jag tror att många prioriterar sexlivet längst ner på sin lista, när man har mycket stress i sin vardag.  Det är mycket som går före, trots att man inte vill det. Det bara blir så. Därför är det bra att man ser över frågan och tar tag i problemen, säger Alexandra Arneson som tror att ett initiativ från regeringen kan göra det enklare att prata om sex och samliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.