Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) är kandidater till statsministerposten. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Janerik Henriksson/TT, Nils Petter Nilsson/TT

Ny talmansrunda inleds i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den första talmansrundan i förra veckan ruckade inte på partiernas låsta positioner.

När partiledarna i dag träffar talmannen för en andra runda kan en av dem få uppdraget att sondera för en ny regering.

Alliansen har fått göra vad de lovade – avsätta statsminister Stefan Löfven i en omröstning. Ett andra löfte var att bilda en Alliansregering utan stöd av Sverigedemokraterna.

Det har Socialdemokraterna sagt definitivt nej till. Att träffa talmannen i dag och säga samma sak, är inte särskilt meningsfullt. Något eller några partier kommer småningom att få backa. Men först måste partierna kunna visa att de försökt uppfylla sina löften så långt det bara är möjligt.

Regeringsbildningen

Om det innebär att Allianspartierna kommer att låta det gå till en omröstning i riksdagen, som man förlorar, eller om man nöjer sig med att talmannen konstaterar att det inte går, återstår att se. Men det är först efter detta som det är möjligt för till exempel Centerpartiet och Liberalerna att pröva nya vägar.

Samma besked

Ett resultat av dagens talmansrunda kan bli att Moderatledaren Ulf Kristersson får i uppdrag att sondera för en ny regering. Då kommer Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven bli tvungen att samtala med Alliansen, något han hittills sagt nej till.

Beskedet från Löfven kommer dock att vara detsamma: S stödjer inte en Alliansregering som är mindre än de rödgröna. Från Allianshåll säger en källa att ”det här kommer att pågå till dess S inser att Alliansen håller ihop”.

Det uttrycker en förhoppning om att S skulle vika ned sig först, vilket är en optimistisk hållning.

Oklara besked

Det stora frågan är om M och KD i stället är beredda att släppa Alliansen och bilda en regering med någon form av stöd från SD. Hur C och L skulle förhålla sig till en sådan regering har de ännu inte gett något besked om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet