Ny undersökning visar: Många vill bli hemmafru

Uppdaterad
Publicerad

Det är trendigt att vilja vara hemma med sina barn. En ny undersökning enligt familjeliv.se visar att nästan hälften av 10.000 mammor skulle vilja vara hemmafru om de fick möjlighet.

Hemmafrutrenden i Sverige visade sig redan förra året när familjeliv.se gjorde sin undersökning. Då svarade sju av tio mammor att de ville vara hemma mer med sina barn. I år ställdes frågan om man skulle vilja vara hemmafru, och nästan hälften av de svarande svarade alltså ja.

Framförallt är det unga mammor mellan 18 och 29 år som vill vara hemma, i den gruppen svarade 53 procent ja. Men även i gruppen mammor mellan 30 och 44 så svarade 40 procent att de skulle vilja vara hemma om de fick möjlighet.

”Inte förvånad”

Catrin Lundström är genusforskare och lektor på centrum för genusvetenskap i Stockholm. Hon har tillsammans med Lena Sohl skrivit artikeln ”Hemmafruns återkomst”. Hon säger att hon inte är förvånad över resultatet i enkäten.

-För två år sedan hade jag varit överraskad, men inte i dag.

Catrin Lundström tror dels att det beror på glamouriseringen av hemmafrun i media, som i Hollywoodfruar där hemmafrun är mer som en arbetsgivare som lever lyxliv. Dels tror hon att arbetsmarknaden för unga kan ligga bakom.

-Som det ser ut i dag får man kanske ställa dåliga arbetsvillkor mot bilden av den glamourösa hemmafrun. Men jag är lite förvånad att det var så många även i äldre åldrar. Då tänker jag att man skulle se hur beroende man är av pensionsinkomster och liknande, men människor kanske är så osäkra på sin pension i dag att det inte spelar någon roll.

Kan det spela in att mammor redan i dag jobbar så mycket i hemmet att de tycker att de lika gärna kan bli hemmafruar?

-Det tror jag absolut. Jag har gjort intervjuer med utlandsboende kvinnor som blivit hemmafruar. Och det de säger är att om man ändå jobbar dubbelt så kan det vara skönt att bara ägna sig åt ett arbete.

Inte så jämställt

Att så pass många svenska mammor säger sig vilja vara hemmafruar tycker Catrin Lundström ger en bild av att svenskarna inte är så jämställda som man vill tro. I stället ger det en bild av att kvinnor fortfarande inte orkar ta ansvar för ett heltidsjobb och samtidigt klara av livet hemma.

Orealistisk bild

Enkäten visar samtidigt att det är väldigt få av de svarande mammorna som verkligen valt att stanna i hemmet. Bara två procent av de tillfrågade säger att de i dag är hemmafruar. Catrin Lundström tror delvis att det handlar om pengar, att de flesta faktiskt inte har råd att leva på bara en lön. Men hon tror också att detta visar att bilden av hemmafrun i Hollywood är väldigt orealistisk.

-Man har en bild av att det är skönt att gå hemma och ta hand om sig själv och umgås med sina barn. Men det kanske ändå finns något som gör att man inte omsätter det i praktiken.

Hur tror du svaren sett ut om man frågat papporna om de ville jobba som hemmapappor?

-Spontant kan jag inte tänka mig att papporna skulle vilja vara hemmapappor eftersom de redan tar ut så lite föräldradagar. Det visar ju återigen att jämställdheten inte är så bra som man kunde önska.

Erik Nielsen

erik.nielsen@svt.se

Fakta undersökningen

• Utförd av undersöknings- företaget RAM på uppdrag av familjeliv media

• Enkäter skickades ut till 67.967 medlemmar på familjeliv.se varav 9.552 personer svarade.

• I undersökningen frågades efter ålder, kön, civilstånd, bostadsort, inkomst, arbetssituation, bransch, antal barn och hemspråk.

• Enligt rapporten är det inte några speciella grupper som är överrespresenterade i svaren.

Källa: familjeliv.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.