Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson presenterar jobbsatsningarna i budgeten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringens satsar 1,3 miljarder på att få fler i arbete

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan stod det klart att Eva Nordmark (S) blir ny arbetsmarknadsminister. Under tisdagen presenterade hon tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) en satsning för att fler ska hamna i arbete. Totalt rör det sig om en satsning på nästan 1,3 miljarder kronor.

Den nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) presenterade tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) en rad satsningar på arbetsmarknadsområdet under tisdagen. Men pressträffen inleddes med hård kritik mot förra årets budget.

– Vi vill med de här satsningarna driva en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Möjligheterna till det slaktades i budgeten för 2019 som lades fram av Kristdemokraterna och Moderaterna. Det här innebär en kursändring i arbetsmarknadspolitiken, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Förslaget innehåller flera satsningar på den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen. Man skjuter till 350 miljoner för att just reformen av Arbetsförmedlingen ska kunna fortsätta som planerat.

Och regeringen presenterade också en satsning på utbildningsomårdet.

– Vi föreslår 281 miljoner kronor till arbetsmarknadsutbildningen. Det är av strategisk betydelse att den fortsätter att utvecklas, säger Eva Nordmark.

Ministrarna presenterade också satsningar för att fler ska lära sig svenska tidigare och därmed fortsatt kunna korta ner etableringstiden för nyanlända. Regeringen tänker också införa etableringsjobb som ska vara arbeten med lägre lön för att stimulera anställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. För 2020 tänker regeringen satsa 84 miljoner kronor för etableringsjobb.

Satsningarna sker i samråd med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

I morgon, den 18 september, kommer regeringens höstbudget att presenteras i sin helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer