Eva Nordmark (S) om Arbetsförmedlingen: ”Det viktiga är inte att det finns kontor”

Publicerad

Som TCO-ordförande var Eva Nordmark mycket kritisk till besparingarna inom Arbetsförmedlingen och krävde tidigare i år att regeringen skulle skjuta till pengar, något som inte gjordes. Som nytillsatt arbetsmarknadsminister vill inte Nordmark svara på om hon nu kommer se till att det blir mer pengar.
– Höstbudgeten kommer i veckan. Jag tänker inte föregå det utan vi återkommer med besked om några dagar, säger hon i SVT Agenda.

Den nya arbetsmarknadsministern har suttit på sin post i fem dagar när hon besöker SVT Agenda för att prata om hur hon ser på Arbetsförmedlingens uppdrag med de besparingar och den reform som nu pågår.

I mars i år skrev hon en debattartikel i Svenska Dagbladet ihop med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson där de två uttryckte att det var ytterst oansvarigt att lägga ner kontor och minska personalen innan något nytt system är på plats.  

Nu när hon har en plats i regeringen – som genomför just dessa ändringar och planerar lägga ner över hundra kontor – backar hon något om just vikten av kontoren.

– Det viktiga är inte den fysiska platsen utan att du får stöd när du behöver det. Det behöver inte vara på ett fysiskt kontor, säger hon.

Oansvarig vill hon inte kalla regeringens politik. Däremot tycker hon det var oansvarigt av Moderaterna och Kristdemokraterna att lägga fram den budget som ledde till besparingarna på tre miljarder kronor som Arbetsförmedlingen nu tvingas genomföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer