Foto: TT

Nya enheter på Migrationsverket brister

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i den rättsliga kvalitén på Migrationsverkets asylutredningar. Kvalitén behöver förbättras framför allt på nya enheter, enligt tolv interna rapporter från lokala asylenheter som Sveriges Radios Kaliber har granskat.

Mycket nyanställd personal är en del av förklaringen till bristerna, enligt Migrationsverket. Fyra av tio som i dag arbetar som asylhandläggare rekryterades under 2016 och sju av tio har inte arbetat längre än två år.

Fackförbundet ST och Saco anser att personalens beslut påverkas av att ledningen har haft fokus på kvantitet snarare än kvalité.

– Det fanns ju självklart ett direktiv att man inte skulle tumma på kvalitén men ska man öka produktionen och dessutom har många nyanställda så är det ju omöjligt att ingenting händer. Man frågade inte asylhandläggarna om de kollat igenom så att kvalitén var god utan man frågade mer om hur många har du fattat den här veckan. Det var mer där fokuset låg, säger Oscar Jansson Magnusson vid Saco, till Sveriges Radio.

För ett par veckor sedan rapporterade Sveriges Radios Kaliber om myndighetens interna utredning där 400 beslut fattade 2016 granskats, och där utredarna hittat brister i hälften.

Under 2016 fattades 112.000 beslut, nästan dubbelt så många som 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer