Paret, som sitter häktade sedan den 5 april, är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, som ska ha skett i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nya identiteter på häktade terrorparet

Uppdaterad
Publicerad

Den man och kvinna som sitter häktade misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet är inte de man först trodde.

När paret häktades i början av april identifierades de som en man och en kvinna i 30-årsåldern med medborgarskap i Afghanistan. Men det har nu visat sig inte stämma.

– Efter den utredning som bedrivits har vi till slut lyckats klarlägga att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och har ett helt annat medborgarskap än det angivna, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Enligt Hans Ihrman har utredarna misstänkt att mannen och kvinnan levt under falsk identitet men inte kunnat få det bekräftat tidigare.

– De har nekat till det fram till för två veckor sedan.

Påverkar inte misstankarna

De nya uppgifterna om vilka kvinnan och mannen egentligen är påverkar, enligt Hans Ihrman, inte misstankarna mot dem eller omständigheterna i övrigt.

– Men det har varit en del av deras brottsplan att ange falska uppgifter på det här sättet, säger han.

Paret, som sitter häktade sedan den 5 april, är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, som ska ha skett i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april.

Säkerhetspolisen grep paret den 2 april efter att de anhållits i sin frånvaro. Tillslaget skedde efter en längre tids arbete. Vid gripandet gjordes även ett stort it-beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.