Foto: TT

Nya kostråd: Minska på köttet och ät miljövänligt

Uppdaterad
Publicerad

Ät mer grönsaker, rör på dig och ta lagom stora portioner. Det är stommen i Livsmedelsverkets nya kostrådsförslag, som för första gången sätter miljön i fokus.

Det är grönt som gäller när Livsmedelsverket i dag presenterar förslag till nya kostråd. Minst 500 gram grönsaker per dag och max 500 gram kött per vecka är rekommendationen.

– Vi vill ha en förskjutning från mycket mat från djurriket,  som kött och mjölk, till mer mat från växtriket, alltså frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Det är ju viktigt för vår planet för att den ska överleva! säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Fisk är undantaget

Kan man vara säker på att det som är bra för miljön också är bra för den egna hälsan?

– Ja, i stort sett så är det så, slår Åsa Brugård Konde fast. Den enda lilla konflikten som finns är fisk. Där skulle vi, när vi sitter och näringsberäknar, gärna stoppa in mer fisk i kosten eftersom den är så rik på jod, vitamin D och selen, vilket är näringsämnen som vi har svårt att få tillräckligt av. Men skulle vi äta för mycket fisk så finns det en risk för att den inte räcker.

Balansen mellan hur mycket kalorier vi stoppar i oss och hur mycket vi gör av med är förstås också viktigt att tänka på, samt att motionera.Ambitionen är att få bukt med galopperande folksjukdomar som diabetes och fetma.

– Skulle vi få folk att följa de här råden så skulle vi kunna rädda tusentals människoliv, hävdar Åsa Brugård Konde.

Storleken på portionerna

Rekommendationerna kan kokas ner till tre korta råd: ”Ät grönare”, ”Ät lagom mycket” och ”Rör på dig minst 30 minuter per dag”.

Vad som är ”lagom mycket” kan vara svårt att definiera, medger Åsa Brugård Konde.

– Det varierar från person till person, det går inte att säga vad som är exakt lagom för alla. Som individ märker man det mest på vågen.

Förslagen bygger på de nya nordiska näringsrekommendationerna som antogs förra året och på Livsmedelsverkets undersökning av matvanorna i Sverige från 2012. Kostrådsförslagen ska nu ut på remiss och beräknas kunna antas i början av nästa år.

”Allt går i cykler”

Redan i juni i år offentliggjorde Livsmedelsverket förslagen till ändrade kostråd beträffande kött. Då angavs att max 500 gram kött bör konsumeras per person och vecka. Tidigare har inga viktrekommendationer funnits i myndighetens rekommendationer.

Den svenska köttbranchen reagerar med tillförsikt.

– Jag ser inga bekymmer med att vi äter lite mindre kött. Man ska äta allsidigt. I dag finns en stor efterfrågan på svenskt kött, större än vad vi kan producera. Sen kommer matlarmen ganska tätt. Allt går i cykler, säger Jan Forssell, orförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

Hur ser du på rekommendationen att minska köttkonsumtionen av miljöskäl?

– Jag har svårt att se att köttet är en stor klimatbov. Djuren bidrar med många positiva saker. Jag tror inte Sverige skulle se så roligt ut om inga djur betade på markerna. Sen åker vi gladeligen på weekend-resor till New York och det är det få som reagerar över. Det måste vara en balans, säger Jan Forssell.

– Vi tycker att det är ett råd som är rimligt. Välj ditt kött med omsorg och ät mindre volymer kött men med bättre kvalitet. Det finns en stark efterfrågan på svenskt kött i dag och vi tror att det kommer fortsätta så.

Livsmedelsverkets nya kostråd

* Ät grönare.

* Ät lagom mycket.

* Rör på dig minst 30 min varje dag.

Öka:

Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag.

Frukt och bär.

Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka.

Nötter och frön.

Byt ut

Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn.

Smör, smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter.

Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.

Begränsa

Charkprodukter rött kött, högst 500 gram/vecka.

Drycker och livsmedel med tillsatt socker.

Salt.

Alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.