– Elevers privata användning av mobiltelefoner på lektionstid ska förbjudas, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S). Foto: Henrik Montgomery/TT arkiv

Regeringen vill förbjuda mobiltelefoner på lektionstid

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger förslag för ökad trygghet och studiero i skolan. Bland annat presenteras striktare regler för mobiltelefoner i klassrum.

– Elevers privata användning av mobiltelefoner på lektionstid ska förbjudas, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Förslagen presenteras på en pressträff med skolministern på fredagsförmiddagen.

Utbildningsdepartementet tog förra våren fram en ny nationell plan för trygghet och studiero i skolan. I den fanns flera förslag som kräver att regeringen föreslår ändringar i skollagen.

Omhänderta mobiltelefoner

Ett sådant förslag var att mobiltelefoner vid undervisning endast får förekomma efter lärarens instruktion i syfte att främja lärande. Nu går alltså regeringen vidare med förslagen.

– Mobiltelefoner ska som huvudregel under lektionstid endast få användas som en del av undervisningen och enligt lärares instruktion, säger Axelsson Kihlblom.

Lärare har i dag inte rätt att omhänderta elevers mobiler i förebyggande syfte, utan endast när telefonerna aktivt används på ett sätt som stör undervisningen. Men enligt regeringens förslag ska även det förändras.

– I de obligatoriska skolformerna och i fritidshemmen ska rektorn kunna besluta att mobiltelefonerna ska omhändertas under hela skoldagen.

Omplacera mobbare

Regeringen lägger också fram förslag om att det ska bli lättare att omplacera mobbare eller elever som vid upprepade tillfällen brutit mot regler, stört undervisningen eller kränkt andra.

Omplaceringar ska kunna ske enbart av hänsyn till andra elever i klassen, som till exempel utsatts för mobbning av den som omplaceras. Det är inte möjligt i dag.

Det föreslås också att en elev ska kunna stängas av utan att mindre ingripande åtgärder först prövats, om andra elevers eller skolpersonals säkerhet bedöms hotad.

Liberalernas skolpolitiske talesperson uppger i en kommentar till SVT att man ser positivt på förslagen.

– Vi välkomnar regeringens förslag om mobilförbud och ökad möjlighet till avstängning av elever, det var Liberalerna som fick regeringen att arbeta med frågorna genom januariavtalet. Nu behövs ett fortsatt fokus på studiero för att få svenska skola i rätt riktning, säger Fredrik Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.