Foto: Wikimedia Commons

Nya mardrömsdagen: Fler olyckor sker på lördagen den 14

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det den nattsvarta olycksdagen, fredagen den 13, en dag som sedan urminnes tider fått blodet att isa sig i ådrorna. Men enligt statistik framtagen av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) finns det större anledning att vara orolig på en annan dag, den nya olycksdagen – lördagen den 14.

Alla som någon gång drabbats av en svår släng av triskaidekafobi, en skräck för talet tretton, kan pusta ut. Dock kan alla de som lider av en skräck för talet fjorton nu ha en tuff helg att genomlida.

MSB har nämligen analyserat data från räddningstjänstens utryckningar till olyckor, och funnit att de inte rycker ut till flera olyckor på just fredagen den 13. Däremot sker en ökning i utryckningar på lördagar generellt med ungefär 6,6 procent, ett faktum som pekar på att dagen som följer fredag den 13, lördag den 14, borde vara mer lämplig som den ultimata olycksdagen.

Att datan pekar på att lördagen är mer olycksalig bekräftas av myndigheten.

– Vi kan bara hänvisa till den statistik som finns, säger MSB till SVT Nyheter.

Triskaidekafobi kommer av av grekiska treiskaideka, som betyder tretton och phobos, som betyder rädsla, och innebär en skräck för talet 13.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.