Nya nationella riktlinjer för endometrios: ”Fantastiskt glädjande”

Publicerad

Regeringens beslut om nationella riktlinjer för endometriosvården var efterlängtat av många kvinnor. Nu ska de nya riktlinjerna ge en mer jämlik vård. – Vi är jätteglada för det, säger Katja Vatanen, patient och styrelseledamot i endometriosföreningen.

Nu hoppas Katja Vatanen att beslutet kommer leda till att alla drabbade kvinnor ska få bra vård oavsett vart man bor i landet.

– Jag sökte hjälp under sju till åtta år innan jag fick hjälp, de var ganska besvärliga år.

”Kvinnors smärta har normaliserats”

Andra kvinnor som Katja träffat beskriver ett liknande bemötande.

– Jag tror att kvinnors smärta har normaliserats, man ska ha ont som kvinna. Det är bara att bita ihop och ta en Alvedon, ta ett varmt bad eller lägg dig i soffan med värmekudden så blir det bra, lite lilla gumman-attityd.

Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi, tror att de nya riktlinjerna kommer att leda till flera bra saker, bland annat bättre kunskap om sjukdomen.

– Det kommer innebära att både kvinnor och sjukvårdspersonal kommer att agera rätt och tidigare, säger Matts Olovsson.

Opererades tre gånger

Katjas besvär ledde till kraftiga menssmärtor, urinvägsinfektion, problem med magen och buksmärtor. P-piller hjälpte lite grann, men andra hormonbehandlingar fungerade inte så bra för Katja. Hon fick nya cystor och behövde opereras tre gånger sammanlagt.

– I dag lever jag med kroniska smärtor, men jag har jättebra hjälp från smärtmottagningen, så jag har ändå ett bra liv, säger Katja Vatanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer