Kö för vaccination i Rinkeby i april 2021 (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nya omikronvarianten allt vanligare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den nya omikronvarianten BA.5 blir allt vanligare i Sverige. Förra veckan stod den för mer än 30 procent av alla analyserade fall, enligt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten (FHM).

Varianten sprids lättare än de äldre omikronvarianterna, vilket enligt FHM:s bedömning bidrar till att smittspridningen åter ökar i landet.

Det är bara drygt fyra månader sedan varianten först upptäcktes i Sydafrika. Sedan dess har den spridits över världen.

De första svenska fallen konstaterades i början av maj, och därefter har det gått snabbt. Förrförra veckan stod BA.5 för 17,3 procent av alla helgenomsekvenserade fall, enligt Folkhälsomyndighetens preliminära statistik. En vecka senare hade andelen växt till 31,8 procent.

Coronapandemin

Snabba ökningar har tidigare konstaterats i flera länder i Europa, bland andra Tyskland och Storbritannien. Varianten blev tidigt dominerande i Portugal och nyligen även i Danmark.

Sämre skydd av vaccinet

Att BA.5 sprider sig så snabbt och tränger undan de äldre omikronvarianterna BA.1 och BA.2 antas bero på att den har mutationer som gör att viruset inte lika lätt kan bekämpas med antikroppar från vaccin eller tidigare infektion. Det gäller även varianten BA.4 som också sprids i Sverige i viss mån.

Enligt en färsk studie är antikroppssvaret hos nyvaccinerade personer mycket svagare mot alla omikronvarianter än mot det ursprungliga SARS-Cov2-viruset – och inom omikronfamiljen är antikroppssvaret bara en tredjedel så starkt för BA.4 och BA.5 som för BA.1 och BA.2.

”Våra data tyder på att de nya omikronvarianterna troligen kommer att leda till en ökning av infektioner i befolkningar med hög vaccinationsgrad och hög grad av naturlig immunitet mot BA.1 och BA.2”, skriver en av forskarna, Dan Barouch, i ett mejl till CNN.

Smittspridningen ökar i Sverige

I Sverige har antalet konstaterade smittfall ökat i juni efter att ha minskat under flera månader dessförinnan. Förra veckan noterades en 37-procentig ökning jämfört med föregående vecka. Bland personer med hemtjänst var ökningen 41 procent.

De nya omikronvarianterna tycks än så länge ge ungefär samma symptom som BA.1 och BA.2, alltså mildare än det ursprungliga viruset.

En ännu opublicerad studie från Sydafrika tyder på lika stor risk för sjukhusinläggning men något mindre dödlighet, skriver tidskriften Nature.

Japanska forskare har å andra sidan kommit fram till att BA.4 och BA.5 kan ha utvecklats till en värre variant som lättare infekterar lungcellerna i likhet med de varianter som dominerade före omikron, skriver The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet