Turister under coronapandemin utanför Milanos konstmuseum Brera. Arkivbild Foto: ADAM IHSE / TT

Omikronskugga faller över somriga Europa

Uppdaterad
Publicerad

Två nya omikronvarianter, BA.4 och BA.5, sprider sig snabbt över Europa. Antalet smittade är på flera håll högre än de varit på flera månader och röster höjs om huruvida vissa restriktioner bör återinföras igen, men än finns inga vetenskapliga bevis för att varianterna ger allvarligare sjukdom.

De allra flesta restriktioner som sedan 2020 införts på grund av covidpandemin har slopats i Europa. Men inför sommaren har smittotalen åter börjat peka uppåt, med tiotusentals nya infektioner dagligen i länder som Portugal, Italien, Frankrike och Tyskland.

För Portugal började den senaste vågen i maj, med en topp i början av juni då nästan 30 000 nya fall registrerades dagligen, skriver AFP. Sedan dess har kurvan generellt pekat nedåt igen, men i andra europeiska länder går det åt motsatt håll.

I Tyskland noterades i veckan ett sjudagarssnitt på nästan 70 000 nya fall per dygn, enligt Oxforduniversitetets datainsamlingsprojekt Our world in data.

Frankrike sjudagarssnitt låg på över 50 000 nya fall per dygn. Italiens kurva steg upp mot cirka 40 000 dagliga fall, beräknat över sju dagars snitt.

Detta att jämföra med siffror från den 1 juni, när Tyskland i snitt noterade cirka 30 000 nya dagliga fall, samt Frankrikes och Italiens drygt 18 000 nya dagliga fall vardera. Antalet positiva testresultat ska dock bara ses som en fingervisning, eftersom långt från alla som smittas registreras.

”En faktisk ökning”

Ökningen syns även i fler länder. I Sverige har gick antalet smittofall upp 37 procent mellan vecka 23 och vecka 24, då drygt 2 000 personer testade positivt.

Subvarianterna, främst BA.5 som nu utgör över 30 procent av de fall som sekvenseras i Sverige, bedöms var mer smittsam och samtidigt bättre på att tränga igenom den immunitet som tidigare infektion och vaccination ger.

– Det påminner oss om att pandemin fortfarande pågår, och hur viktigt det är att man följer rekommendationerna om vaccination och att inte röra sig bland folk om man har symtom, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Förlänger munskyddskrav

Det finns dock i nuläget inga bevis för att BA.4 och BA.5 skulle ge svårare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter, som ger relativt mild sjukdom. Däremot, varnade EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i förra veckan, kan ökad smitta ändå leda till fler dödsfall och att fler behöver läggas in på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.