Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Boman förklarar varför det finns risk för ny coronavåg i höst Foto: Johan Nilsson/TT och Pierre Ragnehag/SVT

Risk för ny coronavåg efter sommaren i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nya scenarion från Folkhälsomyndigheten visar risk för en ökad smittspridning. Från och med den första september kommer det erbjudas ytterligare en dos vaccin.

Folkhälsomyndighetens rapport visar två olika scenarion där smittspridningen av covid-19 kommer att öka efter sommaren. Det ena scenariot beräknar att antal fall per dag i landet kan öka till cirka 2 700, medan det andra scenariot har en brantare beräkning och menar att det kan stiga till cirka 7 000 fall per dag.

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, berättar också att man sett en ökning under de senaste två veckorna:

– Vi hade cirka 60 fall i länet förra veckan jämfört med 20 fall under vecka 23.

Han förklarar vidare att de inte tror att det är den nya vågen:

– Vi har en liten ökning nu, men det tror vi har mycket att göra med skolavslutningar, studenten och andra festligheter. Det har man sett även på andra håll i landet, men vi tror inte det här är början på en ny våg.

Hör vidare i videoklippet ovan när smittskyddsläkaren Hans Boman förklarar om den nya vågen till höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.