Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnare Malin Plantin Sjöblom berättar hur och varför man provar ett nytt sätt att nå ut till fler. Foto: Jessica Gow/TT, Anna Beijron SVT

Region Västernorrland startar fler vaccinationsställen för vaccin mot covid-19 och säsongsinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Boende på ett tiotal mindre orter i glesbygd ska ska få möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensan på hemmaplan.

Nytt för i år när vaccinationerna drar igång den 7 november är att det kommer att gå att boka även på flera mindre orter i Sollefteå, Kramfors, Örnsköldsvik och Härnösands kommun.

– Vi har några mobila enheter som vi kan flytta, säger Malin Plantin Sjöblom på region Västernorrland.

Totalt finns 42 vaccinationsenheter i Västernorrland.

Men de nya, lokala platserna för vaccination kan bli fler och du kan bidra. I klippet förklarar Malin Plantin Sjöblom på vilket sätt.

VACCINATIONSTÄCKNING

Covidvaccin

Västernorrland var den region som nådde näst lägst i vaccinationstäckning för vårdosen av covid-19-vaccin till personer 80 år och äldre. Knappt 40% av åldersgruppen hörsammade vaccinationsrekommendationen, jämfört med rikssnittet på 51%.

Säsongsinfluensa

När det gäller vaccinationsgraden mot säsongsinfluensa låg Västernorrland lägst i landet i åldergruppen 65+ under säsongen 22/23.

56 procent hade tagit influensavaccinet. Rikssnittet låg på 63 procent.

källa: region Västernorrland och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.