Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gäller när covidvaccineringen i Västernorrland drar igång igen? Hör verksamhetschef Malin Plantin Sjöblom i klippet. Foto: Anna Beijron/SVT

Det gäller när vaccinationerna mot covid-19 drar igång igen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

I november börjar vaccinationerna med det uppdaterade covidvaccinet i region Västernorrland. Nytt är att det kommer att gå att vaccinera sig på fler platser än tidigare.

Det är fortsatt kostnadsfritt men vad är det som gäller och vilka bör vaccinera sig?

– Vaccinationen drar igång den 7 november, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccinationer i region Västernorrland.

Två sprutor samtidigt

Det är främst de som är över 65 år som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensan samtidigt.

Om man är helt ovaccinerad sedan tidigare, oavsett ålder, räcker det med en dos av det uppdaterade vaccinet.

I klippet berättar Malin Plantin Sjöblom vad som gäller för vaccineringen i Västernorrland och du får veta var du kan vända dig med dina frågor. Hon skickar också med en brasklapp.

De nya rekommendationerna gäller från den 1 oktober 2023. Bland annat tas rekommendationen om påfyllnadsdos till personer 50-64 år bort den 1 oktober.

  • Personer som är 80 år och äldre samt personer boende på SÄBO (särskilda boenden för äldre), rekommenderas en dos under hösten/vintern 2023.
  • Personer i åldern 65–79 år samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre, rekommenderas en dos under hösten/vintern 2023.
  • Ovaccinerade personer i åldern 50-64 rekommenderas en dos vaccin under hösten/vintern 2023.
  • För personer i åldern 18–49 år finns ingen rekommendation om vaccination.
  • Sedan den 1 november 2022 är den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 till barn och unga mellan 12 och 17 år borttagen.

Riskgrupper: Gravida efter graviditetsvecka 12, vuxna med kronisk hjärt- kärlsjukdom inklusive stroke och högt blodtryck, kronisk lungsjukdom, andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes mellitus typ 1 och 2, generellt nedsatt fysisk hälsa på grund av demenssjukdom eller psykiatrisk sjukdom, personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. För barn som anses ha högre risk för allvarlig covid-19 gör behandlande läkare en individuell bedömning och ordination för vaccination mot covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.