Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra veckan hade Sundsvalls sjukhus 93 covidfall – hör varför Västernorrland drabbas just nu i klippet. Foto: Shanker Prem/SVT

Covidfallen ökar drastiskt – Västernorrland värst drabbat

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio veckorna har man sett en snabb ökning av smittande av covid-19 där Västernorrland och Värmland har drabbats mest, vilket P4 Västernorrland var först med att berätta.

– Hela landet kommer att drabbas, säger biträdande smittskyddsläkare Linus Sundnäs på region Västernorrland.

Smittspridningen av covid-19 har ökat markant i Västernorrlands län. Enligt folkhälsomyndighetens statistik är länet högt upp på listan över områden med hög smittspridning. De senaste veckorna har det setts en påtaglig ökning av antalet smittade personer i området.

– Vi låg lite lägre i vaccinationstäckning, säger Linus Sundnäs.

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland

Under vecka 32 år 2023, fanns det enligt Folkhälsomyndigheten 12 konstaterade fall av covid-19 i Västernorrlands län. Tio veckor senare hade antalet bekräftade fall ökat till 112 personer. Statistik visar att smittspridningen är snabb och ökar både bland kvinnor och män i området.

Hör smittskyddsläkaren om varför Västernorrland drabbats hårdare av smittspridningen än andra regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.