Många inställda och försenade tåg från Stockholms central. Foto: Nils Jönsson/SVT

Lättnader i tågtrafiken: ”Nu tuffar det på igen”

Uppdaterad
Publicerad

Elfel och en brand orsakade under torsdagen stora problem i tågtrafiken i södra Sverige. På Västra stambanan stoppades all tågtrafik mellan Hallsberg och Laxå och passagerare har evakuerats från ett tåg. Vid 18-tiden var problemen åtgärdade – men en del inställda avgångar och följdförseningar är att förvänta sig, enligt Trafikverket.

Ett elfel i Hallsberg och en brand mellan spåren på sträckan mellan Hallsberg och Laxå orsakade omfattande problem på Västra stambanan under torsdagseftermiddagen. Tågtrafiken mellan Hallsberg och Laxå stoppades och tågen stod stilla på stationer längs sträckan. Ett tåg på väg till Stockholm tvingades evakueras mellan två stationer i närheten av Skövde, enligt Trafikverket.

Trafikverket beslutade också i samråd med SJ att ta tillbaka tåg som redan hade avgått till respektive utgångsstation. Det gjordes för att tåg inte skulle riskera att bli stående strömlösa i värmen.

Vid 18-tiden meddelade trafikverket att trafiken rullade igen.

– Vi har börjat släppa på överallt. Däremot körs tågen enkelspårigt mellan Moholm och Skövde på Västra stambanan. Trafikstoppen på Södra stambanan är också hävda, men det är fortsatt enkelspårsdrift mellan Mjölby och Nässjö samt mellan Stehag och Eslöv. Annars kör vi, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Felen är åtgärdade

Branden på spåret mellan Hallsberg och Laxå är under kontroll och elfelet är åtgärdat, säger Johansson.

– Allt det där börjar fixa till sig. Nu tuffar det på i lugnan ro.

Dock kommer resenärer fortfarande att påverkas av de tidigare problemen under dygnet.

– När det har varit så här så blir det ju följdförseningar. En del tåg har också blivit inställda.

50-tal avgångar påverkades

Enligt SJ:s presstjänst är det totalt ett 50-tal avgångar som har påverkats. Det handlar om snabb- och regionaltågen mellan Stockholm och Göteborg och snabbtågen mellan Stockholm och Karlstad. Även Tåg i Bergslagens avgångar mellan Mjölby och Gävle påverkades. SJ har meddelat samtliga berörda resenärer.

SJ bekräftar att felen är åtgärdade.

– Tågen rullar överallt. Sedan blir det ju en hel del följdförseningar på grund av att tågen har stått stilla ute på spåren, säger Leila Fogelholm vid SJ:s presstjänst.

Det har även varit stopp på Södra stambanan på grund av ett kontaktledningsfel under eftermiddagen. Felet påverkade bland annat tåg på sträckorna Stockholm – Malmö och Köpenhamn. Vid strax efter klockan 16 meddelade SJ att trafiken där återupptagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.