Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Adermark satt fast på ett tåg i flera timmar. Se bilderna i klippet. Foto: Louise Adermark, TT

”Det är fullt precis överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken i södra Sverige drabbades av stora störningar med inställda avgångar och stillastående tåg under torsdagseftermiddagen. Resenären Louise Adermark satt på ett tåg mellan Falköping och Stockholm som efter två timmar började backa tillbaka mot avreseorten.

– Plötsligt försvann vår el, så vi hade ingen ac. Just nu är det 37 grader utanför, det är väldigt varmt, sa hon till SVT vid 17-tiden.

Louise Adermark klev på ett tåg i Falköping för att åka till Stockholm, där hon skulle vara med i SVT:s Aktuellt. Efter att ha åkt en station fick hon veta att tåget skulle ta emot passagerare som evakuerats från ett annat tåg, för att sedan vända tillbaka och släppa av dem i Skövde. Det evakuerade tåget hade lämnat Göteborg vid 11-tiden och var alltså tillbaka i Skövde – vanligtvis en dryg timmes tågresa bort – över fem timmar senare.

Flera av passagerarna på Louise Adermarks tåg var på väg till en Lady Gaga-konsert på Friends arena i Stockholm.

– Även om många är jättebesvikna har många förståelse för att det är väldigt extrema omständigheter.

Tvingas backa i värmen

Ett 50-tal SJ-avgångar påverkades av problemen, som orsakades av ett elfel och en brand. På sin hemsidan rådde tågbolaget resenärer att boka om sina resor.

De höga temperaturerna orsakade extra problem – och en del tåg som redan avgått tvingades att vända, eftersom de riskerade att bli stående strömlösa i värmen.

– Tågen körs tillbaka mot sin avreseort, om de kommer att köras tillbaka hela vägen är ännu inte bestämt, det fattas beslut för varje tåg, sade Peter Krameus vid SJ:s presstjänst.

Se mer inifrån ett av de påverkade tågen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.