Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer det här påverka det kommande EU-valet? – ”Väldigt, väldigt mycket”, enligt Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson om L-förslaget: Gammalt politiskt knep

Publicerad

Ett förbud mot anonyma partikonton lär inte bli verklighet. Men det lär lugna den interna kritiken mot SD-samarbetet inom Liberalerna. Det säger SVT:s Mats Knutson.

– Det är ett gammalt politiskt beprövat knep att gömma undan politiskt känsliga frågor i en utredning, säger den inrikespolitiske kommentatorn i Aktuellt.

Enligt Mats Knutson är fredagens utspel från Liberalerna ett sätt att visa för de egna anhängarna att man tar avstånd från Sverigedemokraternas agerande och att man ställer tydliga krav.

– Liberalerna är ju det parti som är allra mest kritiskt till samarbetet med Sverigedemokraterna i Tidösamarbetet, säger han.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Om Liberalerna driver förslaget om att förbjuda anonyma konton för partier vidare kommer det att ta tid, förklarar Mats Knutson.

– Först och främst ska Liberalerna få den här utredningen att ta upp själva frågan. Sedan ska det utredas och utredningen blir klar tidigast nästa år. Därefter ska regeringen skriva en lagtext, säger han och fortsätter:

– Vi vet ju inte hur genomförbart det här är, att gå in och förbjuda vissa konton på sociala medier.

”Tidösamarbetets svåraste kris”

Mats Knutson beskriver turerna kring Kalla faktas avslöjande om SD:s så kallade trollfabrik som ”Tidösamarbetets svåraste kris”.

– Skulle Liberalerna välja att göra upp med de rödgröna partierna i den här frågan, då kommer det här regeringssamarbetet på allvar att hotas, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet