Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möts Andersson (S) och Åkesson (SD) i en debatt. Foto: SVT Aktuellt

Jimmie Åkesson (SD) och Magdalena Andersson (S) i debatt om anonyma konton

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson avfärdar Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma konton i sociala medier som ”kampanjjournalistik”.

– Om Åkesson tycker det här är legitimt, varför har de då dolt arbetet? frågar sig Magdalena Andersson i Aktuellt, där partiledarna drabbade samman.

Flera partier har reagerat kraftigt på Kalla faktas granskning om hur Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton på internet.

SD har efter ett krismöte med Tidöpartierna lovat att radera 45 inlägg, men partiet tänker inte stänga ner kontona. De har också bett Tidöpartierna om ursäkt för inläggen.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Åkesson: Måste lyssna på kritiken

På frågan vad SD har bett om ursäkt om svarar Jimmie Åkesson:

– Om det är så att vi upplever den här satiren framförallt på olika sätt inom samarbetspartierna, så måste vi lyssna på den kritik som de har och hur de har upplevt det, säger han i Aktuellt.

– Sen får vi försöka agera i samfälld fyra partier och jag upplever att det är ungefär det man har kommit fram till i dag på det här mötet.

Magdalena Andersson har tidigare på torsdagen sagt att SD försöker lura det svenska folket.

– Det handlar om att Jimmy Åkesson har blivit ertappad med att ha en trollfabrik på sitt partihögkvarter, säger hon.

Öppen för diskussion

När det kommer till anonyma konton säger SD-ledaren att han är öppen för diskussion.

– Jag tar gärna en seriös diskussion om det moraliska aspekten i att man har den här typen av konton. För i ärlighetens namn, de flesta partier har det här på något sätt. Alla befinner sig i en gråzon.

Magdalena Andersson får frågan om Socialdemokraterna har haft konton på sociala medier som partiet inte tydligt redovisat att de står bakom.

– Det finns konton som har diskuterats nu, vem som är avsändare på dem. Där det har skett misstag eller övertramp då har det inte varit sanktionerat från ledningen, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är klippen SD delat på sociala medier – och som ska raderas. Foto: TT/Tiktok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet