Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) svarar nu på kritiken om att de brutit mot Tidöavtalet och öppnar för att dra tillbaka anonyma konton. Foto: Fredrik Israelsson

SD: Lovar mjukare ton mot Tidöpartier

Publicerad

Sverigedemokraterna lovar att mjuka upp tonen framöver mot de andra Tidöpartierna. Men Liberalerna vill att SD upphör med anonyma konton.

Tidöpartiernas partisekreterare möts i eftermiddag för att diskutera den uppkomna situationen efter Kalla faktas avslöjande om arbetsmetoderna på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

TV4-programmet har bland annat visat hur SD använder sig av anonyma konton på sociala medier för att förlöjliga och driva med både politiska motståndare och Tidöpartierna.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

I en kommentar inför mötet säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson att de i dag gjort ett medlemsutskick där de kraftigt slår tillbaka mot TV4:s ”påverkansoperation” mot Sverigedemokraterna.

”Mindre justeringar”

Samtidigt lovar han vissa justeringar i SD:s inlägg om de andra Tidöpartierna.

”Vi har noterat M, L och KD:s synpunkter på ett fåtal inlägg på sociala medier och hur dessa rimmar med respektklausulen i Tidöavtalet. Vi är beredda att göra några mindre justeringar för att mjuka upp tonaliteten framöver så att vi återigen kan fokusera på att lösa viktiga problem i samhället”, skriver han till TT.

SD säger att det handlar om två medarbetare på kommunikationsavdelningen som spridit satir- och humorklipp om de andra partierna.

De kommer att bli tilldelade andra arbetsuppgifter till dess att de fått en utbildning i Tidöavtalets respektklausul och att en skärpt policy kring inlägg om samarbetspartier trätt i kraft.

”Utbildningen om respektklausulen kommer att dokumenteras och överlämnas till de övriga Tidöpartierna. Vidare har vi delat med oss av en lista över de inlägg som berör våra samarbetspartier. Samtliga inlägg på den listan kommer att raderas från våra plattformar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet