Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Använder sig av ryssmetoder” – Hör Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist om uppgifterna kring Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. Foto: Pontus Lundahl/TT

S uppmaning till Kristersson efter TV4:s SD-granskning: ”Kräver säkerhetsprövning”

Publicerad

Socialdemokraterna uppmanar statminister Ulf Kristersson (M) att göra en säkerhetsprövning av SD:s tjänstemän. Det efter Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas anonyma konton där 23 stycken identifierats.

– Sanningen såg ut som vi befarat, säger Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, på en pressträff.

Lögner och desinformation är ett hot mot den pågående valrörelsen inför EU-valet, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare, på onsdagens pressträff.

– Vilken information delas mellan de här tjänstemännen och trollfabriken på Sverigedemokraternas partikansli? Var tar den informationen sedan vägen? Och vad innebär det för Sveriges säkerhet?

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Hultqvist: ”Ryssfasoner”

Diskussionen om en ”trollfabrik” har pågått under ytan en längre tid, säger Peter Hultqvist.

– Nu är det plötsligt avslöjat att så såg sanningen ut precis som vi hade befarat, säger han och fortsätter:

– I min värld blir det här ryssfasoner, därför att det är manipulativt, därför att det är desinformation. Det är att vrida på hemlig väg utan att stå för vad man säger offentligt – det blir ett sätt att försöka med dolda förtecken att försöka påverka en opinion.

Uppmaningen till Kristersson

Socialdemokraterna uppmanar nu Ulf Kristersson att vidta åtgärder.

– Vi kräver mot bakgrund av detta att Ulf Kristersson i egenskap av statsminister säkerställer att det görs en säkerhetsprövning av SD:s tjänstemän i regeringskansliet, säger Hultqvist och fortsätter:

– Kristersson måste säkerställa att ingen känslig information överförs av SD-tjänstemän i regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik.

Kristersson bjuder in Åkesson till samtal

Till SVT säger Kristersson på onsdagseftermiddagen att SD inte har följt Tidöavtalet enligt överenskommelse.

– Jag tycker inte det är ett bra sätt att ha en rimlig politisk dialog och det tänker jag diskutera på tu man hand med Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) har tidigare kommenterat Kalla faktas avslöjanden:

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra utan det är de här humorklippen man kommit fram till efter ett års infiltration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet