Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det tänker jag diskutera med Jimmie Åkesson” – hör statsminister Ulf Kristersson (M) kommentera avslöjandet om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. Foto: Rebecca Karlsson

Kristersson om SD: Följer inte det vi kommit överens om

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och Kristdemokraterna tycker att Sverigedemokraterna bryter mot Tidöavtalet. Statsminister Ulf Kristersson (M) är inne på ett liknande spår.

– Det sätt de hittills har uttryckt sig på tycker inte jag följder det vi har kommit överens om, säger han i en intervju med SVT på onsdagseftermiddagen.

Kalla faktas granskning visar hur anställda på SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton som sprider inlägg som gör narr av partiledare inom Tidösamarbetet.

Detta trots att det i Tidöavtalet står skrivet att partierna ”ska uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

L och KD: Bryter mot Tidö

På tisdagen kritiserade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Sverigedemokraterna för de anonyma kontona.

– Det är ett uppenbart brott mot Tidöavtalet men det är också ett brott mot lägsta moral och etik som man kan förvänta sig av en partiledare, sa hon under en pressträff.

Och Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger under onsdagen att det är ”helt centralt” att SD slutar med anonyma konton i sociala medier.

– Jag tycker att de har brutit mot Tidö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L) efter TV4:s granskning om SD:s ”trollfabriker”. Foto: Samuel Steén/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch (KD): ”Man kan inte hålla på med den här sortens lågpatrasksmutskastning” Foto: SVT

UIf Kristersson: Följer inte det vi kommit överens om

I en intervju med SVT säger statsminister Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna inte har följt avtalet på ett respektfullt sätt.

– Det sätt de hittills har uttryckt sig på tycker inte jag följder det vi har kommit överens om.

– Jag tycker inte det är ett bra sätt att ha en rimlig politisk dialog och det tänker jag diskutera på tu man hand med Jimmie Åkesson.

Åkesson: Håller inte med

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson delar inte sina kollegors bild.

– Men om någon upplever att det är så får man visa det exemplet och så får man komma överens om det är på det ena eller andra sättet, sa han till SVT under tisdagen.

Han ger inte heller mycket för Kalla faktas avslöjanden.

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra utan det är de här humorklippen man kommit fram till efter ett års infiltration.

Moderaternas partisekreterare har bjudit in partisekreterarna från riksdagspartierna till möte om det politiska samtalsklimatet på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet