Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L) efter TV4:s granskning om SD:s ”trollfabriker”. Foto: Samuel Steén/TT

Upprörd stämning i L:s riksdagsgrupp efter SD-avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Kalla Faktas avslöjande om Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har väckt ilska inom regeringspartierna. Från Liberalernas riksdagsgrupp höjs nu krav på konsekvenser för SD.

– Vi känner en upprördhet över detta så klart, säger Johan Pehrson.

I dag torsdag ska Tidöpartiernas partisekreterare träffas för att diskutera TV4-granskningen. I går möttes samma krets, fast avgränsad till regeringspartierna.

Och stämningen inom samarbetet är allt annat än god.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Vi måste hitta en framkomlig väg, det går inte att skita i det vi kommit överens om, säger en person i regeringskansliet, och hänvisar till det som nu två av tre partiledare i regeringen givit uttryck för:

Att Sverigedemokraterna genom sitt agerande brutit mot Tidöavtalet, där man lovar att tala respektfullt om varandras företrädare.

– Det är ett uppenbart brott mot Tidöavtalet, sa Ebba Busch på tisdagen.

– Det är min uppfattning, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff på onsdagen.

Krav på att M tar kommando

Enligt uppgift till SVT har flera ledamöter i Liberalernas riksdagsgrupp reagerat starkt på det som framkommit i Kalla faktas granskning, men också hanteringen efteråt av Jimmie Åkesson. Stämningen beskrivs av källor som dålig och det har framförts krav på att Moderaterna ska ta kommando i frågan.

– Vi känner en upprördhet över detta så klart, vi känner att om vi upprätthåller Tidöavtalet och tar ansvar för Sverige så förväntar vi oss att även andra gör det, bekräftar Johan Pehrson.

– Det här måste få konsekvenser, säger riksdagsledamoten Malin Danielsson.

Anna Starbrink, som utmärkt sig som en av L:s fränaste SD-kritiker, kräver att SD sätter stopp för ”nättroll och deep fake-aktivitieter”, skriver SvD. I ett sms till tidningen skriver hon:

”Annars förstår jag inte hur regeringssamarbetet ska kunna fortsätta”.

Från Kristdemokraternas riksdagsgrupp sluter man upp bakom den kritik som förts från partiledaren.

Även Socialdemokraterna har yttrat sig i frågan.

– Vi kräver mot bakgrund av detta att Ulf Kristersson i egenskap av statsminister säkerställer att det görs en säkerhetsprövning av SD:s tjänstemän i regeringskansliet, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet