Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla konton ska ha en tydligt identifierad person bakom sig” – Magdalena Andersson om nya ID-kravet på sociala medier. Foto: Claudio Bresciani/TT

S: Kräv legitimation för konton på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tycker att statsminister Ulf Kristersson (M) tonar ned allvaret i avslöjandet om SD:s anonyma konton och vill se krav på legitimation för att skapa konton på sociala medier.

– Regeringen försöker reducera det här till politisk smutskastning inom Tidösamarbetet, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton. Bland annat i syfte att nedvärdera politiska motståndare.

– Det största partiet i regeringsunderlaget har avslöjats med att driva en trollfabrik, säger Magdalena Andersson.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Det är ett arbetssätt som för tankarna till Ryssland och som inte hör hemma i Sverige.

Tycker regeringen förringar allvaret

Andersson tycker att det hade varit rimligt om SD hade erkänt att de ertappats med något omoraliskt, bett om ursäkt och vidtagit åtgärder. Hon tycker att SD istället gått till rasande attack mot oppositionen och den samlade journalistkåren.

Även regeringen har utsatts av nedvärderande klipp från SD:s anonyma konton, vilket kan strida mot paragrafen i Tidöavatalet om att tala respektfullt om varandras centrala företrädare.

– Regeringen försöker reducera det här till politisk smutskastning inom Tidösamarbetet. Det är att gravt förringa vad det här handlar om, säger Andersson.

Vill att konton ska kräva legitimation

Hon säger också att Socialdemokraterna ska arbeta för att begränsa anonymiteten på Internet i EU. Och menar att alla borde behöva legitimera sig för att skapa ett konto på sociala medier.

Hör mer om S-kravet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet