Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L) mötte under fredagen pressen för att ge liberalernas syn på efterspelet av Kalla Faktas granskning av Sverigedemokraternas ”Trollfabriker”. Foto: SVT

Liberalerna vill förbjuda anonyma konton för partier

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill förbjuda partier från att sprida budskap och göra reklam anonymt efter TV4:s granskning av SD.

– Den granskning som gjorts sätter ljuset på ett fenomen som inte borde finnas i Sverige, säger Johan Pehrson (L) på en presskonferens.

– Människor inom mitt parti är skitförbannade över alla partier som ägnar sig åt falsk flagg, sa Pehrson under presskonferensen.

Trots Tidöpartiernas krismöte under gårdagen och SD:s ursäkt över inlägg som bryter mot samarbetet är Liberalerna inte nöjda.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Liberalerna har uppmanat Sverigedemokraterna att stänga ner sina anonyma konton, men de har meddelat att de inte tänker göra så. Därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag, säger Johan Pehrson.

”Inte det första partiet”

Enligt Johan Pehrson är det ett demokratiskt problem med anonyma kontona och han ser det som ett större problem än bara SD.

– Sverigedemokraterna är inte det första partiet som ertappas med anonyma konton. Socialdemokraterna ertappades exempelvis med att anställda låg bakom anonyma konton för några år sedan.

– Om inget görs åt situationen är det här antagligen inte den sista gången något sådant här händer, säger Pehrson.

”Kommer söka majoritet”

I juni 2023 tillsattes en kommitté för att undersöka transparensen i finansieringen av politiska partier. Det är denna kommitté som L föreslår ska utreda frågan. I kommittén finns alla riksdagspartier representerade.

Enligt uppgifter till SVT ska Liberalerna ännu inte försökt få med sig övriga partier på detta förslag men man säger från partiets sida att man hoppas att de andra Tidöpartierna ansluter sig till förslaget.

SD:s presstjänst kommenterar L-förslaget i ett mejl till SVT:

Vi stänger inte dörren för en saklig diskussion om detta, tvärt om. Sedan återstår att se om det mynnar ut i något som är genomförbart i praktiken.

Busch: Har städat upp

Tidigare under fredagen sa Ebba Busch att Sverigedemokraterna har städat upp efter granskningen. Medarbetarna som styrde kontona ska nämligen gå en kurs om Tidösamarbetets respektklausul.

– Jag tycker att det här är en tydlig åtgärd. Jag noterar även de goda samtalen som hållits, sa Busch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet