Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte smutskastat andra.” SD-ledaren Jimmie Åkesson svarade tidigare i veckan på kritiken efter Kalla faktas avslöjande. Foto: Anders Öhlund / SVT

Åkesson: Vi kommer anmäla TV4:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer anmäla TV4 efter deras Kalla fakta-avslöjande. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson på Aftonbladet debatt.

– Är det någon i denna soppa som har spridit desinformation så är det Kalla fakta och deras kompisar inom media och politik, skriver han.

Kalla faktas granskning om hur anställda på SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton på internet har fått stor uppmärksamhet i veckan.

”Sprider inte felaktig information”

Aftonbladet debatt går nu SD-ledaren Jimmie Åkesson ut och kritiserar TV4 för hur reportagen har gjorts. Han vänder sig bland annat emot hur begreppet ”trollfabrik” används.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

”En annan sak som förtjänar att redas ut är begreppet 'trollfabrik'. Jag menar att TV4 under sin granskning successivt förskjutit och vidgat detta begrepp på ett vilseledande, direkt manipulativt, sätt”, skriver han bland annat.

Med hänvisning till Nationalencyklopedins definition av begreppet ”trollfabrik” skriver Åkesson vidare att ”Sverigedemokraterna sprider inte felaktig information och definitivt inte avsiktligt. Således är påståendet att vi bedriver trollfabrik falskt. Punkt”.

Åkesson avslutar artikeln med att skriva att ”Sverigedemokraterna kommer, precis som Myndigheten för psykologiskt försvar, att anmäla TV4 till relevanta instanser.”

Tidigare under fredagen meddelade Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, att de anmält Kalla faktas granskning till Granskningsnämnden.

MPF menar att intervjuer med deras medarbetare har använts på ett sätt som gör att det finns risk för att tittarna kan tolka det som att myndigheten uttalar sig specifikt om granskningen, vilket inte är fallet.

Kalla fakta: Jättetydligt kollage

MPF kräver en rättelse, men det är inte aktuellt enligt Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta.

– Jag tycker att det framgår jättetydligt i programmet att det är ett kollage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe till diskussion, sa han till SVT tidigare under fredagen.

– Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt som varit kring trollfabriker och desinformation

När SVT söker TV4 för en kommentar gällande Jimmie Åkessons debattartikel hänvisar de till tidigare uttalanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet