Nya regler för djurägare

Publicerad

I morgon börjar nya skyddsregler för hundar och katter att gälla. Djurskyddsinspektörer kan utdela böter för de djurägare som inte sköter sig.

Bland de nya reglerna, som gäller från och med i morgon måste ägarna ge sina husdjur tillsyn minst två gånger om dagen och att de bör rastas var sjätte timme. Unga och skadade djur ska ses till oftare. Hundar och katter måste även få sina sociala behov tillgodosedda.

-Jag tycker de är bra. De utgår från hundens behov, säger djurskyddsinspektören Ulf Björkman till SVT.

Färsk forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU visar att många hundar mår dåligt av att vistas ensamma långa perioder.

”Får böter”
En anledning till att Jordbruksverket nu ändar sina tillsynsregler är att de gamla reglerna varit svårtolkade och ställt för lite krav på tillsyn och skötsel, enligt Jordbruksverket.

-Den djurägare som inte sköter sig kan få böter, säger Cheryl Jones Fur, på Jordbruksverket till SVT.

Kommunerna ska ansvara för att de nya reglerna efterlevs. Ulf Björkman säger dock att det blir svårt att se till att reglerna efterlevs.
-Det förutsätter att vi ska titta på alla hundar och det är ju omöjligt.

• Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.

•Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

• Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.

•Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.

•Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).

•Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha miljöberikning såsom hyllor, klösanordningar och gömställen.

•Kunskapskraven för den som driver ett hunddagis, katthem eller ett hund- eller kattpensionat förtydligas.

•I tabellerna som innehåller måttbestämmelser för hundrastgårdar och boxar anges hundens storlek som mankhöjd istället för vikt.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer