Nya regler om vård vid livets slut

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som är på väg att dö ska ha en legitimerad läkare som fast vårdkontakt. Denne ska respektera om patienten inte vill ha eller fortsätta livsuppehållande behandling. Det är några förslag till nya regler som Socialstyrelsen tagit fram.

För första gången föreslår myndigheten bindande regler och råd för hur patienter med livshotande tillstånd ska få bästa möjliga vård.

Läkare måste rådgöra

Läkarna får besked om vad de ska försäkra sig om innan de beslutar att inte sätta in eller avsluta livsuppehållande behandling. Den ansvarige läkaren ska bland annat förvissa sig om att en patient som tackar nej till livsuppehållande åtgärder förstått konsekvenserna av beslutet.

När en läkare tänker avsluta en sådan behandling ska denne alltid rådgöra med minst en annan legitimerad läkare. När beslutet är fattat ska patienten få palliativ vård (vård i livets slutskede), till exempel med ångestdämpande smärtlindring.

Inga rekommendationer ges

I förslaget ingår inte rekommendationer om den medicinska behandlingen i livets slutskede. Den 1 juli nästa år föreslår Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, nationella riktlinjer för den palliativa vården.

Där tas upp frågan upp om nedsövning, palliativ sedering, av en patient som har mycket kort tid kvar att leva och där inga behandlingar fungerar.

TT

Förslagen om nya regler

Socialstyrelsen föreslår nya regler och råd om livsuppehållande behandling i livets slutskede. Här är några av förslagen:

* Patienter med livshotande tillstånd ska ha en legitimerad läkare som fast vårdkontakt, med ansvar för patientens vård.

* Den ansvarige läkaren ska respektera patientens önskan att inte få, eller avsluta livsuppehållande behandling.

* Före ett sådant beslut ska den ansvarige läkaren samråda med minst en legitimerad kollega.

* Om livsuppehållande eller livräddande behandling inte sätts in ska patienten vid behov få smärt- och ångestlindring.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.