Nya rekord för nätläkarna

Publicerad

Nätläkarbesöken slår rekord. 2019 nådde antalet privata nätläkarbesök för första gången över 1 miljon per år.

Och nu förändras vårdbilden, för allt fler landsting vill också ut på nätet – samtidigt som nätbolagen vill möta fler patienter även i verkligheten.

Vi är hos Sveriges tidigaste och i dag tredje största nätläkarbolag. Min doktor startade 2013 och har i dag över 400 anställda, och bolaget har senaste året också hunnit öppna 21 fysiska vårdkliniker inne på en av våra stora apotekskedjor, som delvis äger Min Doktor. Det kallas digifysisk vård, med sjuksköterskor på plats på apoteken och planen är starta 60 kliniker till på apotek runt om i landet.

 – Det har ju varit en enorm utveckling. Men för oss så vill jag ändå trycka på att det måste få ta den tid det tar. Vi har hela tiden haft fokus på vårdkvalitet och på patientsäkerhet, säger Henrik Kangro medicinsk chef på Min Doktor.

1,1 miljoner besök 2019

Statistiken från de största nätläkarbolagen är tydlig. Från drygt 8000, till en bra bit över 100 000 besök i månaden. Sammanlagt över 1,1 miljoner besök 2019. Nu har fler svenska apotekskedjor och nätläkarbolag gått samman, men det finns en oro att det riskerar att leda till överförskrivning av både medicin och vård. Men det håller inte bolagen med om.

– Det är precis tvärtom. I det system som vi har byggt är kontrollen momentan på varje recept som utfärdas, sannolikheten att det ska bli fel eller avvikande förskrivningar är mindre hos oss, säger Henrik Kangro, medicinsk chef.

Landstingen vill online

Men nu vill landstingen också gå online. Fyra regioner har redan nätläkare, fler i startgroparna. Region Stockholms app ”Alltid öppet” har fått 50 000 användare på kort tid.

Där kan man träffa och få hjälp av landstingsläkare samma dag, via videolänk mellan 07 och 21, för samma kostnad som ett vanligt läkarbesök – men utan väntetid.

– Vi gör det här eftersom det är vad vår befolkning vill. Vi måste bara lära oss hur, och det har tagit lite tid. Men nu känner vi att vi är på rätt spår, säger Jeanette Skantz Holmberg, projektledare för Husläkarmottagning online på Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.