Riksdagsledamoten Björn Wiechel (S), som företräder den arbetsgrupp inom Socialdemokraterna som presenterar förslaget om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Foto: Mikaela Landeström/TT

Nya S-förslaget: Lägg ner arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen är "politiskt förstörd" och bör läggas ner. Det föreslår en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna – som pekar ut privatiseringen under Stefan Löfvens styre som ett av problemen.

– Jag vill ha en statlig arbetsmarknadspolitik, säger S-ledamoten Björn Wiechel.

Han beskriver en situation där många i dag fastnar i "otrygga, slitsamma och lågbetalda arbeten", samtidigt som företag saknar personal till högproduktiva jobb.

– Därför vill vi som en del av att återta kontrollen lägga ner arbetsförmedlingen, göra om och göra rätt. Det här är en politiskt förstörd myndighet, säger Björn Wiechel till TT.

Vuxenutbildning lyfts fram

I stället föreslås statligt styrda insatser som ska se till att det finns arbetsförmedlare lokalt ute i landet med hög grad av "regionalt självbestämmande". Vuxenutbildningen ska också vara en viktig del i att få människor i långsiktiga arbeten.

TT: Hur ska man, genom att lägga ner Arbetsförmedlingen, lyckas bättre med att styra människor från otrygga jobb till vad ni beskriver som ”bra” jobb?

– De som jobbar med förmedling ska ha mycket högre frihetsgrad att styra insatser, man måste koppla på utbildning så att människor får mer insatser som styr mot de här jobben. Att det inte blir de här korta, tillfälliga huggen som är styrande, utan det långsiktiga produktivitetsmålet, säger Björn Wiechel.

Stora förändringar

Arbetsförmedlingen har förändrats i flera steg de senaste årtiondena, under regeringar av olika färg.

2019 genomfördes en större privatisering under den dåvarande S-MP-regeringen, som del av januariavtalet med de borgerliga stödpartierna C och L.

– Den har skapat en marknad där man tjänar pengar på arbetslösheten i stället för att bekämpa arbetslösheten, Björn Wiechel till TT.

Han svarar inte direkt på frågan om det var ett misstag att privatiseringen drevs igenom under S-styre.

– Vi gjorde inte upp med den då, jag vill göra upp med den nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.