Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lawen Redar (S) vill göra det svårare för vissa och lättare för andra att flytta till utsatta områden. Människor vars inkomst de senaste 6 månaderna varit försörjningsstöd anser hon exempelvis inte ska få flytta in. I videon svarar Lawen Redar (S) på var hon tänker att de ska bo istället. Foto: Rikard Collsiöö

S-gruppens förslag: Riv bostäder och inför inkomstkrav i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Rivning av bostäder i utsatta områden, inkomstkrav för nya hyresgäster och folkräkning. Det är några förslag för en socialdemokratisk politik för 2030-talet som partiet tagit fram.

– Läget är akut, därför måste vi nu på allvar ta ett grepp om de utsatta områdena, säger Lawen Redar (S) som lett en av arbetsgrupperna.

Efter valförlusten 2022 lät Socialdemokraterna en rad interna arbetsgrupper ta fram förslag på ny politik för 2030-talet. Riksdagsledamoten Lawen Redars grupp presenterar nu förslag kring hur segregationen kan brytas.

De vill se ett avtal mellan staten och kommuner med utsatta områden för att förhindra parallellsamhällen. Där problem finns ska man exempelvis kunna genomföra det de kallar ”strategisk rivning” av bostäder.

Lawen Redar exemplifierar med Danmark, där allmännyttiga fastigheter rivits till förmån för nya bostäder.

– Familjerna där är tacksamma för att barnen kommer få bättre levnadsvillkor. Vi kan inte hamna på efterkälken.

Inget forskningsstöd

I forskning har man inte sett att rivning motverkat segregation när det prövats i andra länder. Den invändningen slår Lawen Redar ifrån sig:

– Ska vi bara låta läget vara som det är idag? Jag är superfrustrerad över det här. Någonting måste göras, säger hon.

Ett annat förslag från gruppen är ett inkomstkrav på de som flyttar till utsatta områden, och det för att få in fler invånare som är egenförsörjda och inte bara låginkomsttagare.

Är det inte redan svårt som det är för dessa personer att hitta en lägenhet?

– Vi menar att det inte bara är de utsatta områdena som ska ta det stora samhällsansvaret, nu är dags att även andra bostadsområden gör det.

Nationell folkräkning

Den socialdemokratiska gruppen föreslår också en nationell folkräkning, en fråga som lyftes av den borgerliga oppositionen före valet. Då stötte den på patrull hos socialdemokraterna i riksdagen som röstade nej till förslaget.

– Det är för att få kontroll på var människor bor och få ett tydligt underlag på hur pass allvarlig trångboddheten är, säger Redar.

Arbetsgrupperna, som är 11 till antalet, ska presentera sina förslag för S partistyrelse i augusti. Vilka förslag som ska bli socialdemokratisk politik avgörs på Socialdemokraternas kongress 2025.

Gruppens förslag

1. Nationell folkräkning

2. Inför en nationell lista med målstyrning av utsatta områden i Sverige

Listan ska ligga till grund för Sverigeförhandlingen om utsatta områden

3. Sverigeförhandlingen: Ett Sverige utan utsatta områden

Alla kommuner som har utsatta områden ska ingå och teckna avtal med staten om relevanta insatser för att fysiskt omvandla utsatta områden

4. Inför inkomstkrav i alla utsatta områden

Kraven innebär att såväl allmännyttiga som privata bostadsbolag inte får acceptera inflyttning av människor vars inkomst de senaste 6 månaderna varit försörjningsstöd.

5. Fler hyresrätter och lägre trösklar

• Sänkt tröskel för inflyttning till hyresrätter utanför utsatta områden

• Tillsätt en utredning med uppdrag att presentera förslag för hur allmännyttans andel av det totala beståndet ska öka.

6. Förtur för människor med akademiska meriter i utsatta områden

Inför förtur i bostadskön till lägenheter i utsatta områden för människor med akademiska meriter.

7. Nationellt tak för andelen hyresrätter i utsatta områden.

8. Fler villor, radhus, kedjehus och parhus i utsatta områden

Statliga kreditgarantier för nybyggnation av villor, radhus, kedjehus och parhus i utsatta områden

9. Statlig upprustning av miljonprogrammen utsatta områden

• Statliga kreditgarantier för ombyggnad.

• Nya regler för ombyggnad då krav på att uppfylla nybyggnadsstandard motverkar ett hållbart byggande vid upprustning av befintligt bestånd.

• Riktat ROT-stöd för upprustning av hyresfastigheter och utemiljöer i utsatta områden.

10. Kommunal förköpsrätt för strategisk mark

11. Fler billiga hyresrätter i bostadsområden utan socioekonomiska utmaningar

12. Staten drar undan statsbidrag om kommunen misslyckas med att avskaffa sina utsatta områden – slutligen tar staten över bostadsområden för att genomföra nödvändiga åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.