Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lawen Redar (S) om rapportens slutsatser. Foto: Max Lynton

S: Vår migrationspolitik har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har misslyckats med sin integrations- och migrationspolitik, enligt en ny internrapport.

– Snöbollen tilläts hamna i rullning, säger Teresa Carvalho (S).

Sedan i våras har elva arbetsgrupper jobbat för att uppdatera partiets samhällsanalys, som ska ligga till grund för Socialdemokraternas politik för 2030-talet. När några av grupperna presenterade sina resultat på måndagen var det med en stor dos självkritik.

En av rapporterna är skriven av S kulturpolitiska talesperson Lawen Redar. I den framgår det bland annat att partiet misslyckats med sin integrationspolitik.

– Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska, säger Lawen Redar till Aftonbladet.

”En övertro på generella system”

S har även analyserat varför gängkriminaliteten har kunnat breda ut sig i Sverige, och slår bland annat fast att invandringen har varit för hög.

– Utvecklingen av den grova kriminaliteten kan inte beskrivas som annat än en fullkomlig katastrof. Och politiken har i många avseenden misslyckats, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho.

Enligt Caravalho har Socialdemokraterna haft en övertro på vad generella system kan göra för att motverka specifika brottsproblem, och därför har partiet ägnat sig för lite åt att utveckla en träffsäker politik.

– En för stor invandring, en för dåligt fungerande integration och en otillräcklig förmåga att vidta åtgärder i tid har gjort att problemen har bitit sig fast och fått spridning, säger hon.

Till exempel borde partiet tidigare skärpt straffen för unga som begår brott, och infört strängare vapenlagar, enligt rapporten.

Rädslan för att stigmatisera

Lawen Redar säger att 2000-talets invandring inte har varit dimensionerad utifrån materiella, kulturella och språkliga förutsättningar.

– Av rädsla för att stigmatisera har samhället inte velat erkänna det, säger hon till SVT.

Däremot menar hon inte att S nu närmar sig Sverigedemokraternas samhällsanalys, utan kallar det här för klassisk socialdemokrati.

– Vi behöver ha en språklig och kulturell samhällsgemenskap. Och att invandringens påverkan på segregationen är helt uppenbar. Jag är självkritisk mot att vi inte fört en klassmedveten integrationspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.