Foto: TT

S: Bankerna och rika ska betala mer

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor före valet lanserar Socialdemokraterna en ambition att klämma åt banker och de allra rikaste med en skattehöjning på fem miljarder kronor. Men hur det ska gå till är oklart och utspelet sågas av ideologiska motståndare på såväl höger- som vänsterkanten.

Finansminister Magdalena Andersson säger att banker och rika kapitalägare ska få bidra mer till statskassan efter valet om Socialdemokraterna får bestämma. Mellan 3 och 4 miljarder ska en omarbetad version av ett tidigare förslag om en bankskatt dra in, medan 1 miljard ska dras in genom en höjd kapitalbeskattning inriktad mot de allra rikaste, en grupp på omkring 3 500 personer.

– Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det, säger Magdalena Andersson i samtal med TT.

Moderaterna sågar förslaget

På Moderaternas kansli är man först tveksam till om man ens vill kommentera finansministerns utspel. Efter en stund så levererar de ändå en skriftlig kommentar från Elisabeth Svantesson, som är partiets ekonomiskpolitiska talesperson:

– Att någon vecka före valet slänga fram ett slarvigt och ogenomtänkt förslag som saknar konkretion visar hur desperat finansministern är. Hon försöker skyla över sina misslyckanden, men väljarna är smartare än så, säger Elisabeth Svantesson.

Även på Bankföreningen är man kritisk till de nya tankarna på en bankskatt.

– Det är svårt att kommentera ett förslag om bank- och finansskatt som vi inte får se. Dessutom har regeringen redan dragit tillbaka två liknande förslag som visade sig vara något av ett hafsverk. Förslagen saknade legitimitet, slog hårt mot sysselsättning och var olagliga i förhållande till EU-rätten, skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg i en kommentar till TT.

Vänsterpartiet: Otillräckliga förslag

Samtidigt kritiseras utspelet vänsterifrån. Vänsterpartiet anser att förslagen är otillräckliga för att minska de ekonomiska klyftorna i Sverige.

– Det är tydligt att Socialdemokraterna ser att Vänsterpartiet växer för att vi brinner för jämlikhet. Och så kommer de med ett sådant här dutt-förslag som inte gör någon reell skillnad. Om de hade menat allvar med att vilja minska klyftorna skulle de ha föreslagit en progressiv kapitalskatt som verkligen gör skillnad, en förmögenhetsskatt, och så måste man börja beskatta stora arv och dyra fastigheter, säger Ulla Andersson, som är ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.