Allt fler väljer att köpa svenskt kött. Foto: TT/Tomas Oneborg

Nya siffror: Svenskarnas köttätande fortsätter minska

Uppdaterad
Publicerad

Trenden håller i sig. Vi äter lite mindre kött och fler väljer svenskt. Det visar Jordbruksverkets nya siffror över svenskarnas köttförbrukning under första halvåret 2019.

I flera decennier har svenskarnas köttätande ökat och ökat. Men 2017 skedde ett trendbrott, då minskade köttförbrukningen från 87,7 kg per person och år till 85,7. Förra året hade den sjunkit ytterligare till 83,5 kg och person.

Jordbruksverket har nu tagit fram siffror över köttförbrukningen för första halvåret 2019 och trenden håller i sig. Under årets sex första månader minskade köttförbrukningen med 3,1 procent jämfört med samma period förra året.

– De senaste åren har ett allmänt växande intresse för hållbarhetsfrågor påverkat vår konsumtion av mat. Hållbar mat är ett komplext begrepp och vad som driver konsumenter att se över sina matvanor varierar. Vissa fokuserar på miljö, medan hälsa eller djuretik kan vara viktigt för andra. De allra flesta har till exempel koll på att produktionen av animaliska livsmedel bidrar till större utsläpp av växthusgaser än vad vegetabilieproduktionen gör, men att det också varierar mellan djurslag och länder, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Konsumenten mer noggrann

Förutom att vi äter lite mindre kött, ökar andelen svenskt kött. Med andra ord är det framförallt förbrukningen av importerat kött som minskar mest. Sedan Sverige gick med i EU har det importerade köttet ökat, men nu har alltså vinden vänt.

– De konsumenter som äter kött eller andra livsmedel från djurriket är mer noggranna med ursprunget i dag än förr i tiden, att djuren ska ha levt under goda förhållanden samt att de inte ska ha fått antibiotika i onödan. Detta gynnar svenskt, närproducerat kött, säger Åsa Lannhard Öberg.

Fortfarande mycket kyckling

På lång sikt är det fler som väljer att äta kyckling. Andelen matfågel av den totala köttkonsumtionen har ökat under de senaste decennierna. Men nu minskar även förbrukningen av matfågel, även om andelen fortfarande är historiskt hög. 

– Ökningen beror på en kombination av faktorer. Kyckling är prisvärt, lätt- och snabblagat, har neutral smak och äts i alla religioner. Produktutvecklingen har gett många nya sätt att äta kyckling på. Dessutom har kyckling en lägre klimatbelastning än andra köttslag, säger Åsa Lannhard Öberg.

Siffrorna som Jordbruksverket tar fram visar förbrukningen av kött i slaktad vikt. Det är inte samma sak som faktisk konsumtion, utan vad som går åt för att tillgodose vår konsumtion. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.