Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator om vad du ska tänka på vid en bostadsaffär. Foto: SVT

Nya siffror visar: Boprisfallet fortsätter

Publicerad

Bostadspriserna i landet fortsätter att falla. Under november sjönk priserna ytterligare på både bostadsrätter och villor, visar nya siffror från Mäklarstatistik.

Sedan toppen för åtta månader sedan har priserna nu gått ned med 12 respektive 13 procent.

– Den ekonomiska oron fortsatte påverka bostadsmarknaden i november, säger Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet.

Oron på bostadmarknaden håller i sig. Enligt Svensk Mäklarstatistiks siffror för november sjönk priserna för både bostadsrätter och villor i landet under den gångna månaden.

Bostadsrättspriserna sjönk med totalt 1 procent i riket som helhet. Störst var nedgången i Malmöregionen där priserna backade med 4 procent. I Göteborg var nedgången 3 procent och i centrala Stockholm sjönk priserna med 1 procent. I Stockholms län förblev priserna dock oförändrade.

Villamarknaden har det också fortsatt tufft, enligt försäljningsstatistiken.

I riket sjönk villapriserna med 3 procent i november jämfört med månaden innan. Ett småhus har nu på ett medelpris om 3 528 000 kronor. Samtidigt har priserna backat med 8 procent på årsbasis.

Närmar sig nivåer före pandemin

Av storstadsområdena var det i Göteborg och Malmö som den kraftigaste nedgången syntes. Där sjönk priserna med 3 procent vardera i november samtidigt som årstakten i de båda regionerna ligger på -12 procent. I Stockholm, där medelpriset på en villa nu ligger på 6 676 000 kronor, backade huspriserna med 2 procent i november, samtidigt som årstakten uppmättes till -10 procent.

– Under pandemiåren 2020/21 ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har nedgångarna 2022 inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin. Villor ligger än så länge tydligt över de nivåer som rådde vid inledningen av 2020, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sedan toppen för åtta månader sedan har priserna på riksnivå för bostadsrätter totalt sjunkit med 12 procent och för villor med 13 procent. På fritidshusmarknaden är priserna oförändrade jämfört med samma månad förra året.

”Säljare och köpare börjar mötas”

Mäklarsamfundet ser dock tendenser till att köpare och säljare börjar mötas i den nya prisbilden.

– Den ekonomiska oron fortsatte påverka bostadsmarknaden i november. På villamarknaden var skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset negativt på riksnivå för första gången sedan december 2012. Samtidigt ser vi att utbudet minskar, en indikation på att säljare och köpare börjar mötas i högre grad än tidigare, säger Jonas Rosén, vd för Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.