Nya sjukreglerna: 2 000 förblir sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 2 000 personer kommer att förbli sjukskrivna om de nya sjukförsäkringsreglerna träder i kraft vid årsskiftet. Det säger Försäkringskassan till Rapport.

Från och första januari 2012 vill regeringen införa nya sjukregler för dem som varit sjuka i två och ett halvt år och som bedöms som allt för sjuka för att gå över till Arbetsförmedlingen för ytterligare insatser. Enligt beräkningar från Försäkringskassan kommer omkring 2.000 personer att stanna kvar som sjukskrivna.

”Bra för systemet”

Dessutom beräknas omkring 5 000 personer få rätt till den föreslagna ersättningsformen sjukpenning i särskilda fall. De som omfattas är personer som har lämnat en tidsbegränsad förtidspension och saknar sjukpenninggrundande inkomst och som blir sjuka igen.

-Man kan säga att de här två förslagen tillsammans kanske inte rör så många människor men det är människor som har varit utsatta och som ofta blir föremål för debatt och mediebevakning. För systemet är det bra att vi får den här frågan löst, säger Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord till Rapport.

Är försäkringen rättvis?

-Ja, det tror jag att man kan säga. Vi har idag en sjukfrånvaro som liknar den i övriga Europa, säger Orustfjord.

Enligt Stig Orustfjord har andelen fall som ändrats i domstol minskat.

-Men oavsett vilka regler man konstruerar finns det alltid gränsfall som kan uppmärksammas i debatten. Men de allra flesta fall går igenom systemet. Framförallt har vi blivit snabbare att hjälpa människor tillbaks. Kritiken mot det gamla systemet handlade om att ingen gjorde något och att det ledde till förtidspensionering, säger Orustfjord.

Han säger också att i år 2011 beräknas 7 000 bli förtidspensionerade mot tidigare som mest 70 000 personer.

Kerstin Holm

kerstin.holm@svt.se

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.