Utdragen debatt om nytt badhus i Uddevalla. Foto: SVT

Nya turer kring badhusfrågan i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

I mer än tolv år har det varit en intensiv debatt om ett nytt badhus i Uddevalla. Turerna har varit många, men sedan ett efterlängtat politiskt beslut fattats, har några partier svängt i frågan.

Redan 2006 presenterades en första badhusutredning, men brist på pengar i Uddevalla kommun gjorde att frågan lades på is. Sen dess har behovet av en ny anläggning ökat för varje år.

– För oss är frågan jättestor. Vi är bekymrade över tillgängligheten på simhallen. Det har varit lite driftstörningar på senare år som ställt till det för oss, och sedan har vi för lite vatten att simma i. Vi får inte plats längre, säger Magnus Josephson, ordförande i Uddevalla Sim.

Val 2018 Väst

Beslut togs 2016

För två år sedan fattades ett efterlängtat beslut i kommunfullmäktige att det nya badet ska byggas på samma plats som där nuvarande Walkesborgsbadet ligger. Kostnaden beräknas till runt 400 miljoner kronor. Medan det befintliga badet rivs och det nya badet byggs, planeras en provisorisk lösning under 2,5 år där utomhusbadet Landbadet byggs över med tak. För det har kommunfullmäktige avsatt 30 miljoner kronor.

– Vi har ingen åsikt om var den nya anläggningen ska ligga. Det viktigaste är att den tillkommer så fort som möjligt, och naturligtvis att det finns tillgång på en simanläggning under byggnationstiden, säger Magnus Josephson.

”Fullständig katastrof”

Trots att den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige under sommaren bestämt sig för att ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att beställa projektering av ett tillfälligt bad på Landbadet, kan planerna komma att ändras. Kristdemokraterna meddelade i början av året att man ville riva upp beslutet och efter att Liberalerna svängt i frågan kan nu Allianspartierna komma att göra det. De vill utreda frågan på nytt och bygga simhallen vid Rimnersvallen.

Vad skulle det innebära för simklubben om det inte finns något bad under byggtiden?

– Det skulle vara en fullständig katastrof, säger Magnus Josephson.

Här kan du läsa vad partierna tycker i frågan.

Förtydligande

I en tidigare version kunde man tolka det som att Liberalerna varit drivande bland Allianspartierna mot nuvarande placering av den nya simhallen. Rätt ska vara att Kristdemokraterna var det parti som var först ute med att man ville riva upp beslutet, något som Liberalerna senare anslöt sig till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet