Folkhälsomyndigheten rekommenderar en vaccindos per år för riskgrupper Foto: Claudio Bresciani / TT

Nya vaccinråd från FHM – en dos per år för riskgrupper

Uppdaterad
Publicerad

En påfyllnadsdos om året för personer över 65 år – och två doser för den som är över 80 år. Så lyder Folkhälsomyndighetens nya rekommendation för covidvaccin, som gäller från mars nästa år.

Även den som är yngre än 65 men av andra skäl tillhör en riskgrupp bör ta en påfyllnadsdos om året, anser Folkhälsomyndigheten. För yngre personer som inte tillhör någon riskgrupp finns ingen ny rekommendation om att ta fler vaccindoser.

”Tre doser rekommenderas för alla vuxna från 18 år. Vi har en intensiv smittspridning och två primärdoser och en påfyllnadsdos ger ett gott och långvarigt skydd mot allvarlig sjukdom hos alla under 65 år (och är tillräckligt om man ej är i riskgrupp)”, skriver Folkhälsomyndighetens utredare Johanna Rubin i ett mejl till SVT Nyheter.

Hur rekommendationen ska se ut för yngre personer kommer att fastställas i början av nästa år, uppger Folkhälsomyndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.