Nya zoner har redan höjt elpriset

Uppdaterad
Publicerad

När landet delas in i fyra elprisområden i november nästa år får elkunderna i Sydsverige betala mer för elen än de i norr. Men redan nu har prishöjningarna slagit igenom i södra Sverige.

Ett antal elhandelsbolag tar i dag ut högre priser från kunder som bor i till exempel Skåne, säger Tommy Johansson, chef för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen, till Sydsvenskan.

Den kommande indelningen i prisområden har också fått till följd att många elbolag inte längre erbjuder sydsvenska kunder flerårsavtal eller har infört en prisjusteringsklausul som ger dem rätt att höja priset om inköpskostnaderna ökar.

Magnus Askaner, som driver jämförelsesajten Elprisguiden, räknar med att elkunderna i sydligaste Sverige från 1 november 2011 får betala cirka fem öre mer per kilowattimme än elabonnenterna i nordligaste Sverige. Tommy Johansson tror på liknande prisskillnader.

På längre sikt kan prisskillnaderna bli betydligt större eftersom sydligaste delen i landet kan komma att jämföras med Danmark där priset för el ligger långt över det svenska.

-I Danmark svänger dessutom elpriset betydligt snabbare än här eftersom en större del av deras elförsörjning kommer från vindkraften, säger energibolaget Eons pressansvarige Torbjörn Larsson till tidningen.

TT

Fakta: Prisskillnaden en tusenlapp

Indelningen av Sverige i fyra elprisområden från norr till söder den 1 november 2011 har beslutats av Svenska Kraftnät. Den är ett resultat av nya EU-direktiv mot diskriminering av utländska kunder på den europeiska elmarknaden.

I norr, där det produceras ett överskott av el, väntas elpriset sjunka något. I södra Sverige, där förhållandet är det motsatta, väntas priset stiga. Ett villahushåll med en elförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år väntas få en ökad elkostnad på cirka tusen kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.